Dready - svoboda a extravagance

Dready jsou dnes spojovány s duchovní silou a přirozeností. Hlavně jsou znakem odmítání násilí ve společnosti a preferování společenských hodnot se zřetelem na Bohem zkoušené jedince a utiskované menšiny.
Muž s dredy na hlavě a odhalenými zády

Dready a jejich původ

Tento styl pochází z dvacátých let minulého století a je spojen s afrokaribským náboženstvím – tzv. rastafariánstvím. Jeho stoupenci měli zákaz česat a stříhat si vlasy. Zdůvodňovali to citátem z třetí knihy Mojžíšovy: "Nebudou dělati sobě lysiny na hlavě své" (III, 21:5) Dread v angličtině znamená bázeň, vyplývá to z bázně a respektu k Bohu.

Populární dready

Světovou popularitu zajistil dreadům jamajský zpěvák Bob Marley v roce 1975 hitem Natty Dread. Tento účes se pak stal oblíbeným u amerických černochů, asi o deset let později se k nim přidali i běloši. Pokud si na hlavě vypěstujete ozdobu zvanou dready a pak se jich budete chtít zbavit, počítejte s tím, že žádné rozčesávání nepomůže. Klasická rada zní: sáhněte po nůžkách a zavřete oči.

Rozhodli jste se pro dready?

Jednou možností je, že si nějaký čas nebudete česat vlasy. Pokud je nebudete mýt šamponem obsahujícím kondicionér, začnou časem plstnatět, tím si vytvoříte přírodní dready. K tomu, abyste si mohli nechat vytvořit na hlavě účes dready, musíte mít vlasy dlouhé minimálně 20 cm. Během tvoření se totiž zkrátí o třetinu své délky. Pokud se ovšem nerozhodnete pro "minidready". Doba tvoření dreadů trvá zpravidla 8-12 hodin, podle délky vlasů a tloušťky dreadů.

Péče o dready

Samotné dready nevyžadují žádnou zvláštní péči. Většina lidí ale nemá tak silně kudrnaté vlasy jako mají černoši, u kterých mají dready v podstatě regenerační schopnost. Měli bychom tedy svým dreadům pomáhat. Dobré je, válet dready mezi prsty směrem od hlavy. Přilnou tak odstávající vlásky a dread bude celistvější. Umýt by se měly až asi měsíc po utvoření. Důležité je ale používat výhradně bylinkový šampon – kopřivový, březový, hlavně bez kondicionéru!

Dready – další úpravy

Dready samosebou odrůstají, takže je zapotřebí je upravovat. Je potřeba zatáhnou odrostlé dredy a zaháčkovat vylézající vlasy.

Silky dreads

Nevznikají z vlastních vlasů, naplétají se prameny kanekalonu na živé vlasy. Dělají se v různých barvách a jsou vhodné i pro jemné vlasy. Dready si tak můžete prodloužit o libovolnou délku. Hodně obohatí celkový účes. Životnost silky dreadů není nijak omezena. Naopak umělou část dreadů už není třeba opravovat narozdíl od normálních dreadů.

Pseudo dready

Pseudo dready jsou pro vás ideálním řešením, pokud nechcete dready nosit příliš dlouho a chcete je rozčesat. Jedná se prakticky o chemlonem pevně a hladce omotané pramínky vlasů. Stejně jako rastu je můžete nosit maximálně 5 měsíců (podle rychlosti růstu Vašich vlasů).

Tento účes svobody a nezávislosti lidé nenosí jen pro extravagantní vzhled. Vyjadřuje lidský názor a postoj k životu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies