Duhovka vám napoví - iridodiagnostika - irisdiagnostika

Iridodiagnostika - diagnóza podle vzhledu duhovky. Již Hippokrates a Philostratus, lékaři starověku, tvrdili, že z očí lze vyčíst charakter člověka. Pohled člověka nám často prozradí více než to, co člověk říká.
Oko s dlouhými řasy

Historie iridodiagnostiky

Z dřívějších dob pocházejí první odkazy na to, že podle změn na očích lze poznat i chorobné změny v lidském těle. První hmatatelné poznatky pocházejí ze 17. století, kdy lékař Ph. Meyen rozdělil oči na 4 části pro diagnostiku chorob lidského těla.
Později byla vytvořena srovnávací tabulka pro iridodiagnostiku, kde byly zakresleny oblasti těla pro rozpoznání jednotlivých chorob vnitřních orgánů.
Nyní jsou k dispozici přesné topografie – mapy lidského oka s vyznačením jednotlivých onemocnění.
Klasicky vzdělaní lékaři se k iridodiagnostice staví zatím skepticky, jelikož zatím nebylo objasněno jakými mechanismy by mohlo ke změnám v duhovce dojít.

Diagnoza podle duhovky pomáhá

Zkušení léčitelé prý podle duhovky poznají tzv. zdravotní konstituci vyšetřovanného (zděděné tělesné slabosti a síly, přítomný zdravotní stav, sklon k jistým nemocem apod.).
Iridodiagnostikou se dají rozpoznat jak akutní záněty, tak chronické choroby. Iridodiagnostika spočívá v tom, že poruchy zdraví se neukazují jen izolovaně, ale ve spojitosti s celým organismem. Ovšem ani iridodiagnostika nemůže nahradit při závažných onemocněních např. krevní obraz, rentgen, EKG atd.

Jak se iridodiagnostika provádí?

K pozorování oka používá diagnostik silně zvětšující lupu nebo tzv. duhovkový mikroskop. Výhodou duhovkového mikroskopu je, že si pacient podepře bradu, aby nedocházelo k nežádoucímu pohnutí hlavy, oko je navíc dobře osvětleno a výrazně zvětšeno. Rozhodující jsou pro iridodiagnostika drobné změny ve struktuře duhovky, pro laika téměř nerozeznatelné. Vyšetření je bez rizika a bezbolestné. Nepříjemné pro vás jako pacienta může být pouze ostré světlo, nemá však pro vaše oko žádné následky.

Kdo provádí iridodiagnostiku?

U nás provádí iridodiagnostiku většinou léčitelé. Pro prospěch pacientů by měli mít dlouholeté praktické zkušenosti a solidní léčitelské, případně i lékařské vzdělání.

Láká vás zkusit si iridodiagnostiku?

Chcete-li si prohlédnout duhovku jiného člověka lupou, můžete to bez obav zkusit. Jako laik však nemůžete z tohoto pozorování odvodit diagnózu nebo léčbu. Diagnnostika podle duhovky vyžaduje náročnou a speciální výuku a dlouholeté zkušennosti pro přesnost.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies