EHIC – evropský průkaz zdravotního pojištění

Vyrazit do zahraničí bez pojištění léčebných výloh je hazard. V případě úrazu nebo nemoci se pěkně plácnete přes kapsu. Novinkou v rámci bezplatné zdravotní péče v zahraničí je dnes EHIC – evropský průkaz zdravotního pojištění.

Papír s perem

Evropský průkaz zdravotního pojištění (EHIC)

Jste-li klientem Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra nebo jiné pojišťovny, která tuto službu poskytuje, můžete si nechat vystavit tzv. evropský průkaz zdravotního pojištění – EHIC, díky kterému máte nárok na plnou zdravotní péči v České republice a nezbytnou zdravotní péči ve státech Evropské unie a některých dalších státech (Norsko, Island, Lichtenštejnsko).

Lékařsky nezbytnou zdravotní péčí se rozumí veškerá péče, která musí být poskytnuta pojištěnci v závislosti na jeho zdravotním stavu tak, aby nemusel zkrátit předpokládanou dobu svého pobytu v dané zemi z důvodu lékařského ošetření. Patří zde zejména nutná neodkladná péče jako je úraz, vznik akutního onemocnění, akutní zhoršení zdravotního stavu, neodkladný porod.

Co byste měli vědět o pojištění v zemích evropské unie

Pokud potřebujete v zahraničí lékařské ošetření a vlastníte přitom průkaz EHIC, neznamená to ještě, že všechny zdejší zdravotní služby pro vás budou zcela bezplatné. Musí se jednat o zdravotní péči v zařízeních, které jsou zapojeny do systému veřejného pojištění dané země. Stejně jako místní pojištěnci budete také muset platit poplatky za spoluúčast na poskytnuté zdravotní péči (předejít tomu však můžete pojištěním léčebných výloh ještě před odjezdem do zahraničí).

Pojištění na cesty

Nezbytným minimem by při cestě do zahraničí mělo být cestovní pojištění zahrnující pojištění léčebných výloh, pojištění odpovědnosti za škodu, pojištění zavazadel a úrazové pojištění. Pojištění léčebných výloh pokrývá úhradu nákladů na lékařské ošetření, na léky, pobyt v nemocnici, přepravu do zdravotnického zařízení, náklady na převoz domů nebo na případnou cestu opatrovníka do ciziny.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies