Eko móda – oblečení z papíru a igelitu

Ekologie se nezastaví ani před módním průmyslem a postupně proniká i do našich skříní. Tím, co si oblékáme, o sobě vyjadřujeme víc, než si myslíme. Chcete projevit, že vám sociální a ekonomické problémy nejsou cizí? Pak je pro vás eko móda ta správná volba!

Rozstřižené šaty

Nový trend

Popularita eko-módy stoupá zhruba od roku 2005, kdy si získala velkou pozornost na Fashion Week v New Yorku. Špičkoví světoví návrháři zde představili své eko modely, k jejichž výrobě bylo použito například konopí, recyklovatelný plast či bambus. Stále častěji než sousloví eko neboli "ekologická móda", užívají návrháři výraz "Ethical Fashion", tedy "etická móda. Že se eko móda stává i zajímavým obchodním artiklem, prokázal letošní únorový BioFach neboli Světový veletrh bioproduktů, kde se eko móda poprvé představila v samostatné sekci.

Co je eko móda

K tomu,by byl produkt zařazen do skupiny eko (eko móda, eko design apod.), musí splňovat následující kritéria:

  • materiály jsou pouze organické suroviny, například bavlna bez pesticidů nebo znovupoužitelné materiály, jako je třeba recyklovatelný plast z PET láhví. K výrobě eko produktů nesmí být používány škodlivé chemikálie. Organické výrobní systémy se snaží zachovávat úrodnost půdy, redukují použití toxických látek, pesticidů a umělých hnojiv, a naopak vytvářejí biologicky rozmanité zemědělství.
  • snahou je zajistit dobré pracovní podmínky lidí, kteří se na podílejí na výrobě oblečení a doplňků. Řada textilních biocertifikátů zahrnuje ve svých standardech sociální aspekt, například podmínku, že farmář nebyl při své práci vykořisťován nebo že podíl ze získaných peněz jde na lokální sociální programy.

Zájem módních firem o přírodu se ale neomezuje jen na materiály, ale i na ekologii při výrobě nebo dopravě oblečení. Například značka Louis Vuitton zvýšila přepravu koženého zboží po moři (při lodní dopravě se totiž vyprodukuje 40x méně znečištění než při pozemní dopravě), omezila plastové obaly při dodávkách a pro balíky používá jen ekologický papír. Stejně tak její nové obchody díky svému systému osvětlení spotřebují o třicet procent méně energie.

Materiály

V současnosti se zpracovávají nejrůznější materiály, od tradiční bavlny, přes konopí, bambus, až po celulózu získávanou ze dřeva nebo ramie, což je čínská kopřiva. Existují však také šaty ze sóji a kukuřice, boty z kaučuku, trička z africké bio-bavlny a brzy budou na světě také solární kabelky, které budou schopny ukládat získanou solární energii a využít ji potom k dobíjení mobilů. Vyrábějí se tašky, jejichž svršek je ze stoprocentně recyklovaného papíru z pytlů od rýže.

K výrobě oblečení, bot a doplňků se využívají kromě rýžových pytlů i duše a plechovky od piva. Ekologicky šetrná obuv firmy Keen má svršky z tkaných konopných vláken, podešve z korku a přírodního latexu, špičky z recyklované gumy a spony z recyklovaných plechovek od nápojů. Výrobce obuvi Terra Plana, mezi jehož spokojené zákaznice patří třeba Cate Blanchett, používá k výrobě bot kůži ze starých autosedaček.

Eko móda a slavné osobnosti

Ali Hewson, manželka zpěváka U2 a aktivisty Bona Voxe, založila etickou značku Edun. Její název znamená pozpátku‚ „nude“, tedy nahý, a odkazuje k módě, která se řídí principy etické módy. Důkazem toho, že má tento směr ohlas, jsou modelka Helena Christensen nebo herečka Cameron Diaz, které nedají na džíny značky Edun dopustit.

Mimochodem, když si koupíte džíny z eko řady, v jejich kapse najdete lísteček s údaji o tom, odkud tento kus pochází, jaké byly při jeho šití použity materiály a za jakých mzdových a pracovních podmínek byly tyto kalhoty vyrobeny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies