Emoční inteligence

O tom, zda budeme ve svém životě šťastní, zdaleka nerozhoduje jen naše IQ. Daleko důležitější je způsob, jakým se svými znalostmi nakládáme. Tzv. emoční inteligence ovlivňuje nejen naši kariéru, ale i zdraví a partnerské vztahy.

Šklebící se tři ženy

Co je to emoční inteligence

Emoční inteligence je definována jako souhrn emočních dovedností, které nám pomáhají být šťastný a žít harmonicky se svým okolím. V podstatě se jedná o schopnost vyznat se ve vlastních emocích i emocích druhých lidí, umět tyto emoce vyhodnotit a na jejich základě přizpůsobit své jednání.

Proč je EQ tak důležitá

Emoční inteligence je stejně důležitá jako inteligence klasická. Emočně inteligentní lidé dokáží motivovat sami sebe, nechybí jim optimismus ani sebedůvěra, a proto se jim daří prosadit se a být šťastný.

EQ a IQ

Míra emoční inteligence v podstatě určuje, jak dokážeme využít svých znalostí a dovedností. Pokud jste nadprůměrně inteligentním člověkem, ale máte potíže se začleněním do společnosti, vaše šance prosadit se je podstatně nižší. Méně inteligentní, avšak sebevědomý a společenský jedinec vás snadno předběhne. Pokud se nenecháte srazit na kolena neúspěchy a místo toho se z nich dokážete poučit a jít dál, vaše cesta k úspěchu je otevřená.

 

Schopnost ovládat své emoce přináší úspěch i zdraví

Neovládané emoce snižují naši schopnost myslet. V hněvu člověk dělá a říká věci, kterých později lituje. Ve strachu nebo při nervozitě pomalu nevíme, jak se jmenujeme. Schopnost ovládat (ne potlačovat) emoce pomůže vám i vašemu okolí. Navíc je prokázáno, že umění vyrovnat se se zlobou a strachem je účinnou prevencí nemocí a ovlivňuje také kvalitu našich partnerských vztahů.

Jak posílit emoční inteligenci

Emoční inteligenci nevědomky rozvíjíme celý svůj život. Zvyšuje se získanými zkušenostmi, ale jejímu posílení můžeme pomoci sami. Psychické vyrovnanosti se můžete naučit prostřednictvím různých meditačních technik, s pomocí psychoterapeuta nebo odborných knih.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies