Evropský den melanomu 2007

Myšlenka věnovat jeden den v roce prevenci vzniku melanomu se zrodila v Belgii, kde také již v roce 1999 byla tato akce uspořádána pod vedením Dr. Thomase Maselise. V ČR se začaly tyto dny konat od roku 2001.
Ležící žena s rukama na tváři

EVROPSKÝ DEN MELANOMU JIŽ PO SEDMÉ V ČESKÉ REPUBLICE

Datum konání akce:

pondělí 7. května 2007

Počet melanomů v ČR kriticky stoupá

Počet melanomů stoupl v České republice více než 4x za posledních 30 let. Zatímco v roce 1970 bylo hlášeno 316 případů melanomů, v roce 2000 to bylo již 1.413 případů (zvýšení na 447 %). Incidence melanomu u nás tak v roce 2000 byla u mužů 3,2 případy na 100.000 obyvatel a u žen 3,3 na 100.000. Ostatní kožní zhoubné nádory kromě melanomu byly v roce 1970 hlášeny 3.668krát a v roce 2000 již 12.016krát (vzestup na 328 %). Incidence těchto ostatních kožních maligních nádorů u mužů byla v roce 2000 37,2 / 100.000 a u žen 37,0 / 100.000 obyvatel. Porovnáme-li data týkající se všech maligních nádorů hlášených v ČR v roce 2000, zjistíme, že nejčastější diagnózou je právě C44, tedy ostatní kožní nádory kromě melanomu. Těchto 12.016 případů z celkového počtu všech nádorů, kterých bylo hlášeno 60.222, představuje právě jednu pětinu.

Co je melanom?

Melanom může vzniknou na normální kůži nebo také na základě mateřských znamének. Pigmentové buňky (melanocyty) ve vrchní vrstvě kůže se zvrhnou a začnou se nekontrolovatelně množit.

Podoby melanomů

Existují povrchově se šířící formy i formy, které se rozšiřují převážně vertikálně. Při růstu můžeme pozorovat následující stádia:

  1. Nejprve se vytvoří malé hnědočerné znaménko.
  2. Znaménko se následně zvětšuje.
  3. Povrch znaménka se začne měnit (červenočerně se zbarvuje).
  4. V pozdních stádiích je červenočerný povrch nepravidelný nebo hrbolatý. Ohraničení je neostré.

Boj s melanomy - rizikové skupiny lidí

Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé rusovlasí a lidé se světlou kůží. Také lidé, kteří mají velký počet mateřských znamének, patří do rizikové skupiny. Podstatnou roli hraje také genetika.

Rizikové faktory podporující tvorbu melanomů

Tvorbu melanomů podněcuje vystavování kůže intenzivnímu slunečnímu záření. Více než chronická sluneční zátěž, která může podnítit vnik jiných nádorů kůže, je nebezpečné rozsáhlé a časté spálení kůže zejména v dětství a mládí.

Jak poznáme „nebezpečné znaménko”

Pokud si myslíte, že jste na svém těle objevili „nebezpečné znaménko”, lze se orientovat pěti základními fakty, které vám pomohou při určování:

  • Úplně kulatá znaménka, jsou pouze vzácně zhoubná.
  • Pokud je znaménko neostře ohraničené, je podezřelé.
  • Černé zbarvení či výskyt více barev na znaménku současně je podezřelý.
  • Znaménko, které je větší než půl centimetru, nebo které se zvětšuje, je podezřelé.
  • Má-li znaménko hrbolatý povrch, je podezřelé.

Pokud „nebezpečné znaménko” naleznete, navštivte lékaře

Jelikož v prognóze onemocnění melanomem hraje velkou roli čas, měli byste vždy při nálezu podezřelého znaménka vyhledat kožního lékaře. Zkušený lékař je schopen melanom rozlišit klinickým vyšetřením, v některých případech je nutno využít některých pomocných metod (např. dermatoskopie). K jednoznačnému potvrzení nádoru kůže se používá biopsie. Biopsie je vlastně vyšetření živého vzorku tkáně pod mikroskopem. V časném stádiu je melanom zcela léčitelný.

Co je obsahem Evropského dne melanomu konkrétně?

  • nabídka bezplatného vyšetření pigmentových znamének spoluobčanům
  • distribuce tiskových materiálů s osvětovou tematikou ochrany před sluncem
  • zřízení telefonní linky, na které spoluobčané získají informace o adresách a ordinační době dermatovenerologů ve svém okolí
  • zřízení webových stránek s aktuálními informacemi
  • pořádání tiskových konferencí cílených k prevenci před ultrafialovým zářením
  • prezentace problematiky fotoprotekce a melanomu ve veřejných sdělovacích prostředcích
  • pořádání doškolovacích akcí pro dermatovenerology (fotobiologické semináře, dermatoskopické kurzy)

Cíl Evropského dne melanomu

Praktický dopad této akce na incidenci melanomů zatím však stále nelze hodnotit. Přesto do ambulancí dermatovenerologů chodí nyní více spoluobčanů s žádostí o posouzení jejich pigmentových projevů. Domníváme se také, že již vědí, že právě dermatovenerolog (a nikoli např. onkolog) je tím specialistou, který je skutečně erudován v problematice kožních nádorů. Histopatologové udávají větší počet iniciálních stadií melanomů než dříve. Snahou nás, organizátorů Evropského dne melanomu v ČR, je zapojit do této aktivity co možná největší počet kolegů, ideálně všechny. Měli bychom postupně vychovávat občany naší země, že „zdravé opalování neexistuje”. I proto jsme se rozhodli jíti dál a rozšířit aktivity jednoho dne do trvalé osvětové kampaně.

Kde vznikla myšlenka pořádat Evropské dny melanomu?

Myšlenka věnovat jeden den v roce prevenci vzniku melanomu se zrodila v Belgii, kde také již v roce 1999 byla tato akce uspořádána pod vedením Dr. Thomase Maselise. Ten požádal v roce 2000 o záštitu nad touto aktivitou Evropskou akademii dermatovenerologie, jež zřídila tzv. „Task force for Euromelanoma Day” a začala koordinovat aktivity v zemích Evropy. Prezidentkou byla do roku 2004 Prof. Diane Rosieuw z Bruselu, nyní je prezidentem Prof. Andreas Katsambas z Atén.

Česká Republika se zapojila do této evropské aktivity v roce 2001

Česká republika se zapojila do evropské aktivity velmi záhy, již v roce 2001, koordinátorkou pro naši republiku byla od samého počátku Prof. Jana Hercogová se svou klinikou. Záštitu nad Evropským dnem melanomu v ČR převzala Česká akademie dermatovenerologie o.p.s. a Česká dermatovenerologická společnost ČLJ JEP.

Stan proti melanomu - další jedinečná příležitost pro vás

Každoročně probíhá v květnu Evropský den melanomu. Letos však bylo celoevropsky stanoveno datum, které v České republice není pro návštěvu kožní ordinace zrovna nejvhodnější. Možnost bezplatného zkontrolování kůže proběhla první den po víkendu a zároveň před státním svátkem, takže řada z nás trávila volno mimo bydliště.

Navštivte ve dnech 21. a 22.5 2007 „Stan proti melanomu” a nechte si ZDARMA prohlédnout pigmentová znaménka

Proto se pracovníci Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy rozhodli, že letos poskytnou tento užitečný servis v květnu ještě jednou, a to 21. a 22. 5. 2007 vždy od 10 do 18 hodin a nikoliv v nemocnici, ale ve speciálně upraveném ordinačním stanu přímo v dolní části Václavského náměstí v Praze.

Ve stanu si můžete nechat bezplatně vyšetřit pigmentová znaménka a to i za použití digitálního dermatoskopu, který bude na toto místo převezen. Zároveň budou distribuovány informační letáčky k této problematice a podělit se o své zkušenosti s fotoprotekcí přijde s prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc, MBA, i moderátor Aleš Cibulka.

Přečtěte si k tématu

Solárium a jeho rizika

Melanom - chraňte se před sluncem

Opalování - vyhněte se skvrnám!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies