Fenykl obecný - Foeniculum vulgare na hubnutí

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare) byl používán už starými Římany jako výborný zeštíhlující prostředek, který pomáhal nejen ke štíhlé linii, ale také k lepší obranyschopnosti celého organismu.

Rostlina zvaná fenykl obecný

Fenykl obecný - Foeniculum vulgare

Už staří Římané pěstovali fenykl obecný pro jeho aromatickou vůni, v dnešní době má tato rostlina také široké využití. Byl používán jako zeštíhlovací prostředek. Středověcí návštěvníci kostela žvýkávali jeho semena během kázání, aby utišili kručení v žaludku. Rozlišujeme dva hlavní druhy fenyklu – hořký a sladký, jejich chuť je dána zastoupením hořce či sladce chutnajících olejů, které už v nízkých dávkách např. usnadňují vykašlávání.

Lidové názvy fenyklu obecného

Fenyklu se také říká italský kopr, římský kopr, sladký kopr, vlašský kopr, úkrop, fenykl hořký, fenykl sladký.

Sběr a sušení

Plod fenyklu (Foeniculi amari fructus ) sbíráme v září a říjnu za suchého počasí. Sušíme na slunci, nebo při umělé teplotě do 40°C.

Účinné látky obsažené v kopru obecném

Hořký fenykl obsahuje silice (1,5 - 6%), anethol, methylchavikol, fenchon, furanokumariny, mastný olej, cukry.

Použití

Fenykl obecný se používá k uvolnění křečí hladkého svalstva, proti nadýmání a ke zvýšení činnosti střev. Působí dezinfekčně a uvolňuje hleny při zánětech horních dýchacích cest. V lidovém léčitelství se doporučuje i ke zvýšení tvorby mléka, k omývání očí při různých očních zánětech případně jako močopudný prostředek.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies