Finance - tipy pro vaši peněženku

Platební kartu noste jen v nejnutnějších případech a před odchodem z domu si v peněžence ponechte jen nezbytnou finanční částku. Zdá se vám to kruté? Máte pravdu, ale jen tak se zbavíte hříchů, kterými vaše konto trpí.
Nůžky položené na papíře s čísly

Zjistěte reálný stav financí

Udělejte si přehled, jak vysoké jsou vaše měsíční náklady. Kolik vám zbývá každý měsíc? Jste často na nule či dokonce v záporných hodnotách? Z výsledku si stanovte plán. Určete si sumu na týden, na měsíc či delší dobu, kterou můžete utratit navíc (pozor, dbejte na to, aby vaše konto nešlo do mínusu).

Finance a nakupování v supermarketech

Do supermarketu choďte jen s pečlivě vypracovaným seznamem. Pořizujete-li něco dražšího, vždy se sami sebe zeptejte, zda to opravdu potřebujete. Toužíte-li po něčem, vyčkejte na slevy.

Finance a reklama

Nakupování je zábava, ale dlouhodobá konzumní soutěživost vás může dovést až ke krachu! Nenechte se nalákat reklamou a značkovými produkty. Nesnažte se napodobovat za každou cenu životní styl jiných (hodnoťte výši vašeho platu a uvažujte realisticky).

Šetřete finance - plaťte hotově

Platíte-li hotově, máte o svých finančních možnostech lepší přehled. Snažte se využívat peněžní bankomaty s nižší frekvencí.

Finanční cíl

Čeho chcete dosáhnout? Zbavit se trvalého minusu, dovolit si báječnou dovolenou nebo jen na něco ušetřit? Zjistěte, na čem můžete ušetřit. Vašim zdrojem úspor by mohlo být levnější bydlení, změna pojištění a jiných základních výdajů - sami poznejte, co vám peníze "ubírá" nejvíc (a zbytečně).

Finance - promyslete svá přání

Nedopřávejte si nic, co je nad vaše možnosti. Zní to drsně, ale dluhy vám mohou "přerůst přes hlavu". Splácení je pak těžší a těžší a v horším případě se nevyhnete exekuci.
Například správný poměr nákladů na bydlení ke zbývajícím příjmům, které máte volně k dispozici je 30 : 70. Zhodnoťte své náklady a zamyslete se, nemáte příliš drahé bydlení? A jak to vyřešit? Výjimkou je dlouhodobé financování bydlení pomocí hypotéky.

A rada na závěr. Nenapodobujte své "zajištěnější" kamarádky či kolegy, žijte ve svých poměrech. Jen tak se vyhnete problémům s finančními nedostatky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies