Foosball - stolní fotbal - fotbálek

Najdete jej v hospůdkách, klubech, na chodbách škol, na hřištích. Hlouček mladých fandících lidí upírá zrak na hbitý míček. Rychlá a mírně adrenalinová hra je právě na výsluní. Foosball může hrát každý. Krom zábavy je tato hra také regulérním sportem.
Barevné plastové figurky s míčkem na stolním fotbalu

Foosball jako slovo

Slovo foosball je americkou verzí německého slova fussball, jenž je německým výrazem pro fotbal. Tato hra má po celém světě mnoho rozličných názvů. V České republice je kromě mezinárodního - foosball používáno stolní fotbal, fotbálek, mezi hráči fočus. V zahraničí použijte jednoduše sousloví table soccer (stolní fotbal) a téměř všude budete úspěšní.

Stolní fotbal – původ hry

Bohužel původ hry už není tak snadné vypátrat jako její vícejazyčné názvy. V roce 1901 byl ve Spojených státech patentován první stůl s točícími se strnulými fotbalisty na tyčích. Přibližně k té době tedy datujeme vznik stolního fotbalu. V evropských zemích se začal stolní fotbal masově rozvíjet až po druhé světové válce. Používal se běžně k rehabilitaci válečných veteránů. Je pravdou, že v současné době fotbálek najdeme v různých rehabilitačních střediscích - jako pomůcku k odreagování.

Foosball dnes

Foosball se v současné době hraje již téměř na celém světě. V severní Africe, Jižní Americe, Číně, Austrálii a na Tahiti, stejně tak jako všude v Evropě, ve Velké Británii a samozřejmě i ve Spojených státech. A co hovoří jasně pro budoucnost foosballu? Tato otázka se dá rozluštit jednou větou - počet hráčů z celého světa roste a jezdí se utkávat na turnaje o stále rostoucí odměny. Problémem pro evropské hráče je jedině četnost druhů hracích stolů. Každá země upřednostňuje nějaký hrací stůl, figurek nebo míčů. Proto je pro mnoho lidí složité přepnout se z jednoho typu stolu na druhý.

Stolní fotbal – proč hrát

  • fotbálek zbystří vaše reflexy, kromě radosti, kterou vám způsobí
  • procvičíte si postřeh, zápěstí, rychlé myšlení, jednání
  • při aktivní hře se pořádně zapotíte
  • naučíte se bojovat, vyhrávat, prohrávat, jednat za tým
  • perfektní způsob aktivního odpočinku, relaxace
Proto hrajte, křičte, povzbuzujte, toporní fotbalisté dělají co mohou. Foosball můžete hrát od školky po důchodový věk, nic vás neodradí. A příběh fenomenálního rozmachu této zábavy po celé planetě? Někdo neváhal a z prostého stolu udělal fotbalové hřiště a z barové hry profesionální sport o velké peníze i pro radost.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies