Fototerapie - světloléčba

Je známo, že světlo je zdrojem života a jeho příznivé účinky znali již před několika stovkami let. Zjistilo se, že světlo může v určitých vlnových délkách vyvolat v našem těle některé léčebné reakce.
Vyzařující energie z přístroje

Fototerapie je nedílnou součástí dermatologické léčby. Jedná se o léčbu, při které se pomocí světelné lampy, aplikuje neionizující elektromagnetické záření na kůži. Ve většině případů se využívá ultrafialové záření.

Umělé zdroje

Jako umělý zdroj ultrafialového záření lze použít tzv. horské slunce nebo bezpečnější fluorescenční zářivky, které vysílají pouze UVA nebo UVB záření. Typy tohoto záření se používají buď samostatně nebo v kombinaci s lokální léčbou.

Využití fototerapie

Nejčastěji se pomocí fototerapie léčí lupénka, atopický ekzém, akné, vitiligo nebo některé fotodermatózy. Využití fototerapie je samozřejmě rozšířenější, ale předem se musí vyloučit pacienti se zhoršenými kožními chorobami, s infekcí typu chřipky, oparu, kožních bakteriálních onemocnění, s přecitlivělou reakcí na sluneční záření a další.

Obory využívající fototerapii

  • Chirurgie
  • Revmatologie
  • Ortopedie
  • Dermatologie
  • Léčebná kosmetika
  • Praktické a dětské lékařství
  • Rehabilitační a sportovní medicína
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies