Gambie – vychutnejte si krásu panenské přírody

Dovolená v Gambii nadchne nádhernou panenskou přírodou, širokými písčitými plážemi a také možností sportovního vyžití (zejména milovníků vodních sportů). V Gambii zažijete nejen skvělou relaxaci na pláži, ale také mnoho zážitků v přírodních rezervacích a národních parcích. Poznávat můžete i velmi zajímavou domorodou kulturu.

Houpací síť na pláži mezi palmami

Všeobecně o Gambii

Gambie je přímořský stát v západní Africe, leží při pobřeží Atlantského oceánu. Území Gambie je tvořeno širokou aluviální nížinou, mírně se sklánějící k největší řece Gambia, která vytváří estuáriové ústí do Atlantského oceánu. Jediným sousedem Gambie (oficiálně Gambijská republika) je Senegal. Svou rozlohou 11 295 km2 je nejmenším na africkém kontinentu. Hlavním městem je Banjul. V Gambii žije 1 546 848 obyvatel (muslimové 95%, křesťané 5%), jejichž úředním jazykem je angličtina.

Podnebí v Gambii

V Gambii je subtropické podnebí, téměř po celý rok je zde svítí slunce. Od listopadu do poloviny května trvá nepřetržité období sucha - s nulovými srážkami a teplotami. Od července do října nastává období dešťů - v té době je zde vysoká vlhkost vzduchu a krátké, vydatné srážky. Teplota zde může vystoupit až na úctihodných 43°C, u moře bývá teplota obvykle nižší. Pláže jsou široké a pokryté jemným zlatavým pískem.

Národní parky a rezervace Gambie

V Gambii je mnoho zajímavých míst, které stojí za návštěvu. Výhodou je snadná dostupnost, protože se nacházejí blízko sebe. Mezi nejznámější národní parky a rezervace patří Kiang West, Niumi/Sine Saloum a River Gambia. Při návštěvě Gambie si je rozhodně nenechte ujít.

Banjul - hlavní město Gambie

Banjul je leží na ostrově sv. Marie, v ústí řeky Gambie, která se v tomto místě zužuje na pouhých 5 kilometrů. Banjul je živým přístavem a sídlem vlády. Srdcem hlavního města je Albertovo tržiště, kde velmi výhodně nakoupíte oblečení, šperky i dekorace. Výhodně také nakoupíte na shromažďovacím místě zvaném Bengdula.

Georgetown s rozvinutým rybolovem

Georgetown se rozkládá v říční zátoce. Nalezneme zde koloniální domy s tradiční architekturou a ukázku rozvinutého rybolovu, který odjakživa živil velkou část obyvatelstva. Georgetown je správním a obchodním centrem regionu.

Jufure

Tato vesnice byla proslavena románem A. Haleyho Kořeny - domov Kunta Kinteho.

Gambie - užitečné informace

Měna

Gambijskou měnou je dalasi (45 dalasi je cca 1 GBP). Lze ji vyměnit na letišti, v hotelu, směnárně, bance. Některé restaurace přijímají kreditní karty.

Očkování

Není povinné žádné očkování, doporučuje se prevence proti malárii (tablety).

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies