Glykemická dieta

Základem glykemické diety je výběr potravin podle hodnoty GI (glykemického indexu). Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem snižuje riziko obezity, kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění, infarktu myokardu a cukrovky.

Žena držící sklenici džusu a pomeranč

Glykemický index u potravin

Glykemický index (ve zkratce GI) určuje schopnost jídla zvyšovat hladinu cukru v krvi. Hodnoty GI se odvozují od hodnoty glukózy, která se nejrychleji vstřebává do krevního oběhu a zvyšuje tak hladinu cukru. Glykemický index rozhoduje o tom, za jak dlouho budeme mít hlad (na jak dlouho nás potravina zasytí).

Míra vstřebávání cukru do krve je závislá na dvou faktorech - na podílu sacharidů v dané potravině (čím více sacharidů potravina obsahuje, tím vyšší je glykemický index) a nebo na složitosti sacharidů (čím jednodušší je sacharid v dané potravině, tím vyšší je glykemický index). Potravina s vysokým glykemickým indexem nás nezasytí na dlouho, již chvíli po jídle ucítíme hlad a chuť na další jídlo.

Princip glykemické diety

Základem této diety je výběr vhodných potravin, tedy potravin s nízkým glykemickým indexem. Konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem snižuje riziko obezity, kardiovaskulárních onemocnění, nádorových onemocnění, infarktu myokardu a cukrovky. Při glykemické dietě volíme potraviny s hodnotou GI do 35. Hodnoty od 35 do 50 patří do kategorie prevence nadváhy, vyšší hodnoty jsou rizikové a mohou za vznik obezity.

Potraviny s nízkým GI

Mezi potraviny s nízkým GI řadíme ovoce (jablko, hruška, pomeranč, nezralý banán, grep, třešně), zeleninu (paprika, cibule), luštěniny (čočka, fazole), mléčné výrobky (odstředěné mléko, nízkotučný ovocný jogurt), vlašské ořechy, celozrné špagety, krupice, apod.

Potraviny s vysokým GI

Mezi potraviny s vysokým GI patří smažené hranolky, pšeničná mouka, pečivo,  chipsy, cornflakes, čokoládové výrobky, med, cukr, glukóza, kukuřice a pivo. Důležitá je i příprava potraviny - její tepelné zpracování (např. u vařených brambor je GI 65, u hranolek GI 95).

Tabulka glykemického indexu potravin

Glykemický index potravin je obvykle uváděn v tabulkách. Tabulku glykemického indexu potravin naleznete například ZDE>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies