Co je glykemický index
Často slýcháváme ve spojitosti s dietami o takzvaném glykemickém indexu. Málo z nás ovšem ví, co si pod tímto pojmem představit. Autorem teorie glykemického indexu je britský odborník na výživu Dr. David Jenkins, který se touto problematikou začal zabývat v 80.letech minulého století.
Glykemický index (ve zkratce GI) určuje schopnost jídla zvyšovat hladinu cukru v krvi. Hodnoty GI se odvozují od hodnoty glukózy, která se nejrychleji vstřebává do krevního oběhu a zvyšuje tak hladinu cukru.Potraviny tak můžeme rozdělit na dva základní tábory – potraviny s vysokým a nízkým glykemickým indexem.
Na čem závisí míra vstřebávání cukru do krve?
Míra vstřebávání cukru do krve je závislá na 2 faktorech, tedy na podílu sacharidů v dané potravině (čím více sacharidů potravina obsahuje, tím vyšší je glykemický index) a nebo na složitosti sacharidů (čím jednodušší je sacharid v dané potravině, tím vyšší je glykemický index).
Jak poznat nízký a vysoký glykemický index potravin?
Glukóze je přiřazeno číslo 100, ostatní sacharidy jsou násobky této hodnoty.
Potraviny s vysokým glykemickým indexem (GI nad 60) jsou vhodné pro rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi a k doplnění energetických zásob.
Potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI pod 60) zabraňují dlouhodobějším výkyvům hladiny cukru v krvi.
Existují výpočty, kterými se zjišťuje celková hodnota GI u různých potravin. V praxi je můžeme najít buď v různých tabulkách, nebo je zkusit přibližně odhadnout. Hodnoty glykemického indexu potravin můžete vyčíst z následující tabulky ≥
Diskuze