Gynekologické vyšetření a jeho druhy

Gynekologické vyšetření je vyšetření vnějších a vnitřních pohlavních orgánů ženy gynekologem (ženským lékařem). Cílem vyšetření je zjištění příčin obtíží, se kterými žena ke gynekologovi přichází.

Ultrazvuk dítěte

Gynekologické vyšetření je prevencí proti různým gynekologickým onemocněním. Měla by ho podstoupit každá žena, která začíná sexuálně žít, nejpozději však od dvacátého roku života. Gynekologické vyšetření se provádí ambulantně a mělo by být prováděno jednou ročně a to i u zdravých žen. Vyšetření není bolestivé a trvá jen pár minut.

Průběh gynekologického vyšetření

Součástí vyšetření je zjištění údajů o zdravotním stavu pacientky, popřípadě i rodiny. Následuje uložení pacientky do speciálního křesla, prohlédnutí vnějších pohlavních orgánů, vyšetření v zrcadlech, pohmatové vyšetření a výborným pomocníkem je vyšetření ultrazvukem. V některých případech se vyšetření doplňují stěrem buněk sliznice, kolposkopem nebo narkózou.

Nástroje používané při gynekologickém vyšetření

Gynekolog provádí vyšetření zrakem a hmatem. Dále pomocí zrcadel (zahnuté kovové nástroje, které se částečně zavádí do pochvy), kolposkopem (speciální mikroskop, kterým se pozoruje děložní čípek) a ultrazvukem. Vyšetření probíhá na speciálním křesle, které je upravené tak, aby žena mohla zaujmout tzv. gynekologickou polohu (od sebe oddálené a pokrčené nohy v poloze na zádech).

Palpační vyšetření

Palpační vyšetření se provádí prsty jedné ruky. Ty jsou zavedeny do pochvy, druhá ruka prohmatává podbřišek. Tímto vyšetřením gynekolog zjišťuje stav, velikost, polohu dělohy, vaječníků a vejcovodů.

Rektální vyšetření

Rektální vyšetření se provádí přes konečník u panen nebo žen, které mají podezření na nádorové onemocnění.

Ultrazvukové vyšetření

Ultrazvukové vyšetření se provádí přes břišní stěnu nebo přes pochvu pomocí sondy, v případě podezření nálezu v oblasti pánve.

Každá žena by měla své tělo průběžně sledovat. Tím se má na mysli menstruační cyklus, vnější pohlavní orgány a prohmatání prsů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies