Halloween - slavíte jej také?

Halloween se slaví poslední říjnový večer především v anglicky mluvících zemích. U nás sice nepatří mezi tradiční svátky, ale neustále roste počet lidí, kteří si Halloween velice oblíbili.

Halloween - slavíte ho také?

 

Halloween - původně keltský svátek, jenž každoročně připadá na den 31. října

 

Základními symboly Halloweenu jsou dýně, strašidelná výzdoba a kostýmy s maskami. To ale není zcela všechno. Název Halloween vznikl spojením několika slov - All Hallows' Eve, jenž v překladu ze staro-angličtiny znamená předvečer dne všech svatých.

 

Tento den slouží k tomu, abychom si připomněli své již zesnulé předky. První zmínky o Halloweenu jsou z roku 1745, ale historie tohoto svátku sahá až k dávným slavnostem “Samhain”. Tehdy se ale slavilo konec žní a nástup zimy, což skotští Keltové považovali za temnější část roku.

 

Od 16. století se stalo zvykem, že se chodilo ve strašidelných kostýmech, které představovaly duše zemřelých. Chodilo se od jednoho obydlí k druhému a za básničku či koledu se odměňovalo potravinami. Dnes je nahradily nezdravé, ale za to neskutečně lahodné cukrovinky nejrůznějších druhů. Děti při koledování říkají “Trick or treat”, což v překladu znamená “Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu”.


Jaké symboly Halloweenu tedy znáte?

 

 

  • Určitě většina z vás odpoví, že k Halloweenu patří vydlabané dýně. Vkládají se pak do nich svíčky, neboť to kdysi pomáhalo koledníkům, aby se lépe orientovali v temných uličkách. Dýni byste měli vyřezat ten nejstrašidelnější obličej, aby odháněla zlé duchy.
  • Dalším symbolem jsou čarodějnice. Dle lidových pověr měly čarodějnice za úkol doprovázet zlé duchy. Lidé se jich báli, neboť se tradovalo, že právě v tento den i noc mají čarodějnice největší moc. Spolu s čarodějnicemi jsou jako symbol Halloweenu vnímány i černé kočky.
  • Strašidelné kostýmy a masky slouží především k tomu, aby byli zlí duchové vašimi převleky natolik zmateni, že vás pak nechají být.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies