Henna krášlí i léčí

Henna a Indie jsou dva nerozlučitelné pojmy. Po tisíce let se indičtí umělci zdokonalovali a vytvořily nádherné vzory, které jsou inspirací. Henna je pro své účinky vyhledávána po celém světě a její oblíbenost stoupá.
Tetování na noze

Henna je zázrakem

Hennu zná většina lidí pouze jako přírodní barvu na vlasy, ale možnosti jejího využití jsou mnohem širší. V Indii a na celém středním východě se užívá také ke zdobení celého těla. Barvivo se získává z rostliny Lawsonie - usušené lístky smíchané s horkou vodou umí zabarvit kůži mahagonovým odstínem.

Henna z Lawsonie

Tento košatý keřík je 1,5 - 6 metrů vysoký a má podlouhlé zelené lístečky. Kvete převážně v červenci a srpnu a jeho krémové, žluté, růžové nebo i červené kvítky sladce voní. Po odkvětu zůstávají malé kulaté modročervené plody. Roste v horkém a suchém podnebí, zejména v Indii, Tunisu a v Egyptě.

Účinky henny

Henna zklidňuje pokožku, účinkuje jako deodorant, antiseptikum, užívá se proti vyrážkám, způsobených sluníčkem. Henna je účinná i proti alergiím, dokáže ochladit a osvěžit kůži, léčí kožní záněty a spáleniny.

Souvislost henny s Ájurvédou

O henně se zmiňují ve svých spisech i Ájurvédačarjové a mudrci dávné Indie Čarak a Šušrut a dodnes zůstává henna nepostradatelnou součástí ájurvédské ošdhalaj, tj. lékárny.

Pro zajímavost - Populární píseň z Rádžastánu

The henna lies soaking in a fine red bowl
The love juice of henna is a lovely tint
O lady who has painted thy hands
The love juice of henna is a lovely tint.
O lady put thy hand on my heart
The love juice of henna is a lovely tint.

Využití henny dnes

Dnes se henna používá v lékařství, barvířství i v kosmetice. Henna obsahuje velké množství výživných látek. Používá se celá rostlinka šťáva z květů, lístky, kůra i kořeny.
Velmi často je henna používána ke zdobení těla. Podle tradice se hennou v Indii zdobí při významných oslavách nejen ženy, ale i muži a děti.

Henna obsahuje velké množství tzv. duálních pigmentů - karoten (oranžový) a xantrofyl (žlutý). Pak také obsahuje chlorofyl "a" a "b". Pokud hennu smícháte s vodou a vytvoříte tak pastu, pigmenty se rozpustí ve vodě. Když se pasta nanese na dlaň, pigmenty prostoupí pokožkou a spojí se s buňkami pokožky na delší dobu (15 dní až měsíc) - tetování hennou. Této reakci se říká přirozená chromatografie.
Zdobení těla hennou nabývá na oblíbenosti a proto se tématu zdobení budeme podrobněji věnovat příště...
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies