Holotropní dýchání

Hluboké uvolnění, prožití svého nejhlubšího "já", intenzivní prožitky - to vše přináší holotropní dýchání. Kurzy slibují rozšíření a prohloubení vědomí. Jak probíhá holotropní dýchání.

Tvář muže s delšími vlasy

Holotropní dýchání

Holotropní dýchání je technika, která pomocí nádechů a výdechů se snaží dostat člověka do nepoznaných končin lidské psychiky. Nejde o léčebnou metodu, ale o jednu z cest k sebepoznávání. Zprostředkovává intenzivní prožitek a může zmírnit některé duševní či tělesné potíže.

Holotropní dýchání – kořeny

Tuto techniku vyvinul ne základě experimentální práce psychiatr českého původu prof. MUDr. Stanislav Grof na konci 60. let. Mimo jiné se zabýval také zkoumáním účinků LSD na lidskou psychiku a možnosti využití této drogy v psychoterapii.

Holotropní dýchání – působení hudby

  • Holotropní dýchání je metoda, která navazuje na tisíciletou zkušenost jógových i jiných dechových meditačních praktik, šamanských obřadů a také domorodých léčitelských procedur.
  • Holotropní dýchání využívá rozšířené stavy vědomí pro vnitřní uzdravování a sebeobjevování. Vychází se při tom z výsledků moderního výzkumu vědomí, hlubinné psychologie a jiných duchovních proudů.
  • Holotropní dýchání kombinuje techniky z mnoha těchto starobylých tradic tím, že užívá řízeného dýchání a evokativní hudby k vyvolání rozšířeného stavu vědomí a následně i práci s tělem.
  • Hudební doprovod má instrumentální povahu. Začíná se rychlejšími rytmickými skladbami, postupně se přechází ke skladbám relaxačním. Prostřednictvím hudby se uvolňují blokovaná traumata, je možno vyjádřit silné potlačené stavy.

Holotropní dýchání – terapie

  • Předpokladem úspěšné terapie je důvěra mezi účastníky dýchání a terapeutem.
  • Kurzy holotropního dýchání musí provádět zkušený psychiatr. Každého účastníka individuálně prohlédne a rozhodne, jestli je pro něj kurz vhodný (není vhodná účast těhotných žen, lidí se závažným duševním onemocněním, s kardiovaskulárními problémy apod.).
  • Kurz probíhá ve skupině, účastníci se dělí do dvojic. Jeden z dvojice se pohodlně uloží se zavřenýma očima na matraci a zaposlouchá se do sugestivní hudby. Dýchá hlouběji a intenzivněji než je zvyklý. Měl by se zcela poddat hudbě, nepřemýšlet o ničem, ale pozorovat, co se děje v jeho těle. Druhý účastník má na něj během této chvíle dohlížet.
  • Po tomto procesu (trvá přibližně dvě a půl hodiny) následuje relaxace a oba účastníci se prohodí. Nakonec účastníci vyprávějí o tom, co během změněného stavu vědomí prožívali. Každý se může svěřit jen s tím, co chce sdělit.

Holotropní dýchání a zážitky

  • Většina účastníků se shoduje, že se jejich vědomí rozšířilo a prohloubilo.
  • Popisují své zkušenosti jako zážitky hlubokého uvolňování a spokojenosti, ocitnutí se za hranice všedního vnímání.
  • Prožitky jsou hodně individuální a mnohdy můžou mít až dramatický nádech – někteří se smějí, jiní pláčou nebo křičí.

Holotropní dýchání – co přináší

  • Zastánci terapie tvrdí, že přináší větší porozumění životním situacím a může pomoci řešit určité životní problémy.
  • Prožitky můžou přispět ke zmírnění duševních a některých tělesných obtíží.
  • Lidé se stávají vnímavější a pozornější k sobě a ke všemu, co nás obklopuje.
  • Holotropní dýchání zprostředkovává přístup k nejhlubším prožitkům lidské psychiky – včetně psychologické smrti a znovuzrození.

Poznámka redakce:

Před zahájením terapie Vám doporučujeme poradit se u svého lékaře.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies