Hubneme s mléčnými výrobky
I když se všeobecně při dietách mléčné výrobky příliš nedoporučují, tak nyní svitla milovníkům mléka, sýrů a jogurtů nová naděje. Zejména těm, kteří chtějí zhubnout a přitom se nevzdát svých oblíbených potravin.
Nová studie Curtin University of Technology totiž potvrzuje pravý opak. Autoři studie tvrdí, že pokud chceme zhubnout, měli bychom zvýšit množství mléčných výrobků ve své stravě, zároveň ovšem celkový energetický obsah našich pokrmů snížit.
V praxi to tedy znamená jíst častěji (tedy 5x za den) mléčné výrobky (sýr, jogurt či nízkotučné mléko) a doplňovat je pouze čerstvým ovocem a zeleninou. 1x za den si můžete navíc dopřát i kousek tmavého chleba.
Pozor: U sýrů a jogurtů hlídejte obsah tuků, nejvhodnější jsou Cottage, Lučina, syrovátková ricotta, mozzarella, olomoucké tvarůžky a nebo nízkotučný eidam. U jogurtů a tvarohových dezertů navíc hlídejte i obsah cukrů. Vhodné jsou bílé jogurty, které můžete dochutit čerstvým ovocem.
Upozornění:
Tato dieta není vhodná k dlouhodobému užívání. Měla by se dodržovat maximálně 1 týden.
7x ANO pro mléčné výrobky
- mléčné výrobky jsou bohaté na bílkoviny a vápník,
- mléčné výrobky neobsahují příliš energie (což je u této diety výhodou),
- zvyšují pocit sytosti,
- urychlují metabolismus,
- snižují krevní tlak,
- chrání před chorobami srdce,
- chrání před vznikem diabetu.
Diskuze