V Japonsku trpí jen tři procenta populace obezitou. Japonci si z jídla nic nezakazují, jen se krotí. Jednou za čas si dopřejí i čokoládu, a přitom netloustnou.
Hubněte s japonskými zvyky
- Váš jídelníček by se měl skládat hlavně z typicky japonských potravin - rýže, sóji, rýžových nudlí, zeleniny, ovoce a ryb.
- Stejně jako japonci jezte malé porce na malých talířcích.
- Nepřejídejte se! Měli byste jíst do polosyta, pomalu a hodně žvýkat.
- Vařte po vzoru japonců zdravě - snažte se připravovat jídlo bez tuku, v páře či jen s minimálním množstvím oleje.
- Nezapomínejte na snídani, která správně nastartuje váš metabolismus. Ráno si dopřejte i šálek zeleného čaje.
- Nemusíte vynechávat dezert. Ale místo smetanového dortu zvolte raději zmrzlinu, vaše chuťové pohárky potěší stejně.
Ukázkový japonský jídelníček
Japonská snídaně
První jídlo dne mívají japonci velmi vydatné. Dejte si polévku s tofu a zeleninou, k tomu misku rýže a k pití volte zelený čaj. Pro čechy neobvyklá snídaně, ale stojí za to ji vyzkoušet. Budete mít energii na celý den před vámi a nebudete se cítit hladoví.
Japonský oběd
V poledne volte suši nebo si pochutnejte na rýžových nudlích či rýži s tofu, rybou a zeleninou.
Japonská večeře
Po vzoru japonců můžete povečeřet tenký plátek hovězího masa nebo rybu (nejlépe lososa). Jako přílohu volte zeleninu a opět rýži.
Zákusek po Japonsku
Chuť na sladké uspokojíte malou porcí zmrzliny nebo kostičkou čokolády.
Japonská svačina
Mezi hlavnimi jídly si určitě dopřejte malé porce suši nebo kousek čerstvého ovoce.
Japonská kuchyně je chutnou a zdravou variantou jak dosáhnout skoro bez námahy bezvadné formy.
Diskuze