Hubnete? Všímejte si obalu potravin

Pokud budete sledovat údaje na obalech, lépe se v široké nabídce potravin zorientujete a vyhnete se těm, které by podrážely nohy vašemu dietnímu plánu. Z obalů potravin vyčtete nejen obsah cukru a tuku, ale i vitamínů a minerálů.

Lednice plná sklenic s jídlem

Pokud chcete zhubnout, je důležité, abyste byl váš výdej energie větší než příjem. Člověk nemá přehled, co všechno za celý den sní a kolik kalorií obsahuje která potravina. Proto by jsme si měli informací na obalech více všímat. Sáhnete bez přemýšlení po své oblíbené müsli tyčince? A co když leží hned vedle tyčinka mnohem výživnější?

Stejně tak nevybírejte doplňky stravy podle reklam v televizi, ale zdravého rozumu…

Tuky

Při dietě bychom měli spotřebu tuků omezit, ne však zcela vyloučit. Jsou nezbytné ke vstřebávání důležitých vitamínů v těle. Energetická hodnota 1g tuku činí 38,4 kJ. Z celkového množství přijímané energie za den by tuky měly tvořit maximálně 30 %. Tuky se skrývají i v mléce a mléčných výrobcích, takže pozor na ně! Dejte přednost tukům rostlinným před živočišnými a svou dietu neohrozíte.

Cukry (sacharidy)

jsou také nezbytnou součástí jídelníčku, avšak jejich podíl v celkovém denním příjmu by neměl být vyšší než 50%. Energetická hodnota 1 g sacharidu je 16,9 kJ. Cukry najdete prakticky všude: mléčný cukr v mléce (laktóza), ovocný v ovoci (fruktóza), škrob v bramborách, luštěninách, rýži, obilovinách, mouce a moučných výrobcích.

Bílkoviny

mají dlouhodobě sytící schopnost a jsou pro dietu nezbytné. Měly by tvořit 25 % - 30 % celkového energetického příjmu. Energetická hodnota 1 g bílkovin je 17 kJ. Bílkoviny najdete v mase, mléce, mléčných výrobcích, vejcích a luštěninách. Snažte se do svého jídelníčku zařazovat potraviny s velkým podílem bílkovin, ale nízkým obsahem tuku.

Vláknina

se nachází v ovoci, celozrnném pečivu, v jogurtu. Protože vyvolává pocit sytosti, je pro dietu důležitá. Navíc podporuje činnost střev a je prevencí proti zácpě. Denní doporučená dávka je 30 g.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies