Bílé pečivo obsahuje rychlé sacharidy
Bílé pečivo není pro štíhlou linii příliš vhodné. Obsahuje pšeničnou mouku a také spoustu rychlých sacharidů, které tělo zasytí jen na krátkou dobu. Výsledkem je to, že během chvilky budete mít opět hlad a sáhnete po dalším kousku pečiva. Čím myslíte, že se pravidelná konzumace bílého pečiva ve velkém množství projeví? Ukládáním tuku a přibíráním na váze!
Celozrnné pečivo prospěje zdraví i linii
Vhodným řešením je konzumace celozrnného (cereálního) pečiva - tmavý chléb, rohlíky, housky, apod. Celozrnné pečivo je takové, které obsahuje na 100 gramů hmotnosti více než 4 gramy vlákniny. I když je tento typ pečiva dražší než klasické (bílé), v konečném součtu ušetříte. Sníte jej mnohem menší množství, které i tak dodá vašemu tělu potřebné živiny a také vám pročistí střeva. Navíc celozrnné pečivo obsahuje nenasycené mastné kyseliny a je prosté cholesterolu, což je účinná prevence srdečně cévních onemocnění.
Ovšem i zde si je potřeba dát pozor - často se můžeme setkat s takzvaným dobarvovaným celozrnným pečivem, které výrobci obarvují karamelem nebo potravinářským barvivem. Je proto důležité sledovat složení jednotlivých druhů pečiva. Dobarvované pečivo poznáme tak, že je až podezřele tmavé a navíc je nadýchané a lehké. Celozrnné pečivo obsahuje kromě mouky pšeničné také podíl žitné, špaldové či grahamové mouky a proto bývá hutnější a těžší. Rozhodně neplatí, že čím tmavší pečivo je, tak tím více je v něm obsaženo vlákniny.
Kdy a kolik pečiva denně sníst?
Celozrnné pečivo se doporučuje konzumovat ráno k snídani a následně pak k odpolední svačině (v případě zvýšené fyzické aktivity). Ženám by měl postačit jeden kousek pečiva o hmotnosti 50 až 60 gramů, muži mohou sníst kousky dva. Není vhodné konzumovat celozrnné pečivo k večeři, protože tak dodáte tělu nadbytek energie, která muže narušit kvalitu spánku.
Diskuze