Hubnutí a zdravá strava

Jaké hrozí zdravotní rizika lidem, kteří trpí nadváhou a nebo obezitou? Studie ukazují, že snížení hmotnosti již o několik kilogramů je okamžitě viditelné na úpravě zdravotního stavu.

Úsměv ženy s chilly papričkou

Hubnutí a zdravá strava

  • Kdo by měl zhubnout?
  • Jak snížit hmotnost?
  • Jaké existují programy na zhubnutí?
  • Kalorie - tabulky
  • Nízkokalorické diety
  • Vitamíny
  • Troj-poměr základních živin
  • Bílkoviny (proteiny)
  • Kolik je moc bílkovin a kolik málo?
  • Sójová bílkovina a cholesterol
  • Celiakie a fenylketonurie
  • Uhlohydráty
  • Vlákniny
  • Účinky vlákniny

 

Kdo by měl zhubnout?

Zhubnout by měl každý, kdo překročil doporučené množství tělesného tuku, případně u koho dochází k ukládání tuků na nežádoucích místech těla. Společně s hubnutím je člověk odměněn mladším vzhledem, vnitřní spokojeností, lepší náladou a zkrásněním. Svůj hmotností index lze jednoduše zjistit výpočtem BMI.

 

 

Jak snížit hmotnost?

 

Hmotnost vašeho těla je přímo úměrná množství přijatých a spotřebovaných kalorií. Existují pouze základní cesty bez chirurgického zákroku.

  • Jíst méně.
  • Zvýšit fyzickou aktivitu.
  • Změnit životní návyky.

 

Potřebné minerální látky a správnou činnost metabolizmu zajišťuje Hollywood MineraFIT.

 

 

Jaké existují programy na zhubnutí?

 

Programy klinické

Tyto programy nesmí být obchodně vlastněny, ale musí být volně k dispozici veřejnosti. Tyto programy poskytují pouze doktoři nebo dietologové. Neliší se příliš od ostatních programů, ale mají výhodu, že váš doktor dokáže lépe odhadnou rizika, které vám hrozí například při naordinování jízdy na kole.

Programy neklinické

Tyto programy jsou obchodně zaměřeny a volně provozovány bez ohledu na vzdělání poskytovatele (poradce). Součástí je množství knih a brožur, které jsou obvykle připraveny nějakým zdravotníkem. Řada těchto programů radí, které potraviny jíst a které ne. Ve stručnosti se jedná o tyto rady: jíst méně tuků a jíst pouze tolik, kolik člověk potřebuje.

Kalorie - tabulky

Kolik a co jíte hraje hlavní roli v tom kolik vážíte. Jestliže bude vybírat vhodné potraviny nezapomeňte zvážit zda jsou dostatečně výživné a zda budete schopni tyto potraviny jíst třeba i po zbytek života.

Maso

druh množství energie KJ Cholesterol mg
maso-hovězí libové 100g 444,00 47,20
maso-hovězí středně tučné 100g 703,00 49,60
maso-hovězí tučné 100g 1006,00 52,00
maso-hovězí výsekové přední 100g 660,00 50,74
maso-hovězí výsekové zadní 100g 446,00 57,23
maso-hovězí roštěná nízká 100g 485,00 44,84
maso-hovězí libové žebro 100g 539,00 50,07
maso-telecí kýta na řízky 100g 448,00 45,43
maso-telecí ostatní 100g 521,00 41,30
maso-vepřové průměr 100g 1253,00 59,76
maso-vepřové kýta na řízky 100g 757,00 57,27
maso-vepřové plec 100g 886,00 60,03
maso-vepřové pečeně 100g 939,00 57,27
maso-vepřové tučné 100g 1790,00 64,80
maso-vepřové bůček 100g 1637,00 64,80
maso-vepřové hlava 100g 965,00 42,78
maso-vepřové krkovička 100g 1026,00 58,65
maso-mleté 1/2 mh + 1/2 mv 100g 848,50 53,48
maso-vepřové koleno 100g 876,00 48,30
maso-drůbeží kachna průměr 100g 1271,00 86,90
maso-drůbeží kuře průměr 100g 380,00 65,90
maso-drůbeží slepice průměr 100g 396,00 84,90
maso-rybí kapr celý kus 100g 280,00 53,00
maso-rybí treska file 100g 310,00 50,00
maso-rybí makrela v tomatě 100g 561,00 100,00
maso-rybí sardinky v oleji 100g 1403,00 100,00
maso-rybí sleď uzenáč 100g 620,00 80,00
maso-zvěřina srnčí s kostí 100g 350,00 81,00
maso-zvěřina zajíc 100g 410,00 56,80
maso-vnitřnosti drštky 100g 432,00 0,00
maso-vnitřnosti játra hovězí 100g 527,00 261,90
maso-vnitřnosti kořínek 100g 352,00 85,00
maso-vnitřnosti kosti průměr 100g 17,00 2,00
maso-vnitřnosti krev vepřová 100g 335,00 200,00
maso-vnitřnosti ledvinky hovězí 100g 476,00 388,00
maso-vnitřnosti srdce vepřové 100g 488,00 135,80
maso-vnitřnosti játra vepřová 100g 533,00 252,20

Ovoce

druh množství energie KJ Cholesterol mg
ovoce-čerstvé citrony 100g 85,00 0,00
ovoce-čerstvé hrušky 100g 198,00 0,00
ovoce-čerstvé jablka 100g 184,00 0,00
ovoce-čerstvé pomeranče 100g 119,00 0,00
ovoce-čerstvé švestky 100g 225,00 0,00
ovoce-čerstvé víno hrozny 100g 259,00 0,00
ovoce-čerstvé banány 100g 224,00 0,00
ovoce-konzer. jahodový džem 100g 1063,00 0,00
ovoce-konzer. angreštový kompot 100g 373,00 0,00
ovoce-konzer. broskvový kompot 100g 322,00 0,00
ovoce-konzer. hroznový kompot 100g 293,00 0,00
ovoce-konzer. hruškový kompot 100g 289,00 0,00
ovoce-konzer. jablkový kompot 100g 327,00 0,00
ovoce-konzer. meruňkový kompot 100g 385,00 0,00
ovoce-konzer. rynglovíý kompot 100g 322,00 0,00
ovoce-konzer. švestkový kompot 100g 301,00 0,00
ovoce-konzer. třešňový kompot 100g 268,00 0,00
ovoce-konzer. melange směs komp. 100g 331,00 0,00
ovoce-konzer. marmeláda směs 100g 963,00 0,00
ovoce-konzer. povidla švestková 100g 917,00 0,00
ovoce-rozinky 100g 1256,00 0,00
ovoce-konzer. dýňový kompot 100g 398,00 0,00
ovoce-sirup jablečný 100g 1101,00 0,00
ovoce-sirup jahodový 100g 1059,00 0,00
ovoce-sirup karotela 100g 1072,00 0,00
ovoce-sirup pomerančový 100g 1093,00 0,00
ovoce-sirup lesní směs 100g 1076,00 0,00
ovoce-sirup zahradní směs 100g 1084,00 0,00

Zelenina

druh množství energie KJ Cholesterol mg
zelenina-čerstvá celer 100g 126,00 0,00
zelenina-čerstvá cibule 100g 172,00 0,00
zelenina-čerstvá česnek 100g 474,00 0,00
zelenina-čerstvá kapusta hlávková 100g 90,00 0,00
zelenina-čerstvá kedlubna 100g 77,00 0,00
zelenina-čerstvá květák 100g 72,00 0,00
zelenina-čerstvá mrkev 100g 144,00 0,00
zelenina-čerstvá okurka 100g 52,00 0,00
zelenina-čerstvá paprika 100g 86,00 0,00
zelenina-čerstvá pažitka 100g 181,00 0,00
zelenina-čerstvá petržel kořen 100g 173,00 0,00
zelenina-čerstvá petržel nať 100g 185,00 0,00
zelenina-čerstvá pórek 100g 126,00 0,00
zelenina-čerstvá rajčata 100g 82,00 0,00
zelenina-čerstvá salát hlávkový 100g 48,00 0,00
zelenina-čerstvá zelí hlávkové 100g 120,00 0,00
zelenina-čerstvá ředkvička 100g 48,00 0,00
zelenina-čerstvá křen 100g 266,00 0,00
zelenina-konz. kopr v kys.nálevu 100g 104,00 0,00
zelenina-konz. zelí kysané 100g 117,00 0,00
zelenina-konz. okurky nakládané 100g 84,00 0,00
zelenina-konz. celer sladk.s ole 100g 377,00 0,00
zelenina-konz. fazolové lusky 100g 251,00 0,00
zelenina-konz. hrášek zelený 100g 293,00 0,00
zelenina-konz. lečo bez vajec 100g 247,00 0,00
zelenina-konz. paprika čer. s ol 100g 222,00 0,00
zelenina-konz. řepa červ. sladko 100g 147,00 0,00
zelenina-cibule sušená 100g 1306,00 0,00
zelenina-špenátový protlak mraž. 100g 100,00 0,00
zelenina-kečup 100g 293,00 0,00
zelenina-rajský protlak 100g 419,00 0,00
zelenina-mochovská mražená 100g 271,60 0,00
zelenina-jarní mražená 100g 605,83 0,00
zelenina-kořenová mražená 100g 142,69 0,00
zelenina-česnek extrakt 100g 301,64 0,00
zelenina-zelí sterilované 100g 154,15 0,00
zelenina-lužický salát steril. 100g 231,24 0,00
zelenina-paprikový salát steril. 100g 176,84 0,00
zelenina-zelný salát sterilovaný 100g 184,99 0,00
zelenina-okurkový salát s papr. 100g 153,50 0,00
zelenina-žampiony sterilované 100g 85,40 0,00

Ostatní

druh množství energie KJ Cholesterol mg
bábovka třená 100g 1569,76 78,85
bábovka v prášku 100g 1533,00 51,00
bramborový salát 100g 920,44 37,04
brambory k jaru 100g 194,30 0,00
brambory loupané 100g 337,90 0,00
brambory-I.-III. měsíc 100g 245,70 0,00
brambory-nové 100g 277,90 0,00
brambory-X.-XII. měsíc 100g 264,60 0,00
buchty české v prášku 100g 1529,00 34,00
buchty povidlové 100g 1264,68 27,27
buchty tvarohové 100g 1250,26 42,10
cukr 100g 1652,20 0,00
čočka syrová 100g 1449,00 0,00
destilát 40% 100g 1172,00 0,00
droždí 100g 431,00 0,00
fazole 100g 1444,00 0,00
hera 100g 3098,00 0,00
hořčice 100g 530,00 0,00
houby-čerstvé průměr 100g 88,00 0,00
houby-sušené 100g 1235,00 0,00
hrách jedlý 100g 1418,00 0,00
hrachová polévka kostky 100g 1474,00 0,00
chléb konzumní 100g 996,00 0,00
jaternice 100g 980,00 80,00
játrová paštika 100g 950,00 120,00
jíška "vitana" 100g 2156,00 0,00
jogurt 100g 419,00 7,00
jovo koktejl 100g 378,00 7,00
kabanos 100g 842,00 46,00
kakao granko 100g 1575,00 0,00
kakao Nesquik 100g 1585,00 0,00
kakao v prášku 100g 1868,00 0,00
kaše bramborová v prášku 100g 1413,00 0,00
knedlík bramborový v prášku 100g 1382,00 20,00
knedlík houskový v prášku 100g 1453,00 4,00
kobliha 100g 1363,61 64,25
kokos mletý 100g 2903,00 0,00
koláč linecký 100g 1913,19 41,55
koláč michelský s marmeládou 100g 1532,43 11,77
koláč michelský s tvarohem 100g 1543,31 51,61
koření polévkové tekuté 100g 553,00 0,00
kroupy, krupky 100g 1505,00 0,00
křenex 100g 725,28 0,00
loupáky sladké 100g 1629,00 0,00
majonéza 100g 3296,87 149,70
mák 100g 2269,00 0,00
makový koláč 100g 1465,63 53,72
mandle 100g 1251,00 0,00
máslo mlékárenské 18% vody 100g 3076,00 230,00
med včelí 100g 1358,40 0,00
mléko acidofilní 3,6% 100g 268,00 8,00
mléko kravské egalizované 2% 100g 209,00 5,00
mléko kravské egalizované 3,5% 100g 268,00 14,00
mléko sušené polotučné 100g 1796,00 60,00
mléko sušené Sunar 100g 2064,00 120,00
mouka hladká 100g 1503,00 0,00
mouka hrubá, krupice pšeničná 100g 1499,00 0,00
mouka polohrubá 100g 1488,00 0,00
mouka žitná chlebová 100g 1464,00 0,00
ocet 100g 174,00 0,00
olej smažící 100g 3638,00 0,00
olej stolní 100g 3638,00 0,00
oplatky s náplní 100g 2060,00 60,00
ořechy vlašské 100g 1271,00 0,00
párky 100g 904,00 46,00
pečivo vodové nesypané, žemlovka 100g 1197,00 0,00
perník na strouhání 100g 1444,00 0,00
perník v prášku 100g 1569,00 39,20
piškoty dětské 100g 1578,00 260,00
pivo 8% 100g 88,00 0,00
polévka tučná "vitana" 100g 1890,80 0,00
puding mléčný v prášku 100g 1729,00 50,00
rema-holandský plátek 100g 1058,13 59,86
rema-hovězí plátek 100g 520,96 54,36
rema-španělská ptáček 100g 647,30 75,20
rema-vepřový plátek 100g 1218,00 60,57
rýže 100g 1464,00 0,00
sádlo vepřové škvařené 100g 3753,00 70,00
salám český 100g 1059,00 79,00
salám gothajský 100g 1913,00 79,00
salám pařížský 100g 1176,00 79,00
sekaná pečeně 100g 1345,16 80,00
sekaná pečeně domácí 100g 1105,00 79,00
slanina 100g 3198,00 57,00
smetana 12% tuku 100g 574,00 66,00
smetana 6% tuku 100g 352,00 33,00
smetana na šlehání 33% tuku 100g 1336,00 100,00
smetanový krém ovocný 100g 1017,00 7,00
sojová mouka odtučněná 100g 1390,00 0,00
sojová mouka plnotučná 100g 1845,00 0,00
solamyl 100g 1328,60 0,00
strouhanka vážená 100g 1562,00 0,00
sůl 100g 0,00 0,00
sušenky neplněné 100g 1901,00 60,00
sýr eidam cihla,koule 30% v s 100g 1084,00 72,00
sýr krémový žervé 50% v s 100g 804,00 94,00
sýr moravský bochník 100g 1394,00 72,00
sýr niva 100g 1298,00 88,00
sýr tavený 30% v s 100g 783,00 88,00
sýr tavený 50% v s 100g 1122,00 88,00
sýr tavený smetanový 45% 100g 967,00 88,00
sýr tavený smetanový 65% 100g 1189,00 90,00
špekáčky 100g 1189,00 79,00
šunka bez kosti 100g 1528,00 33,00
tatarská omáčka 100g 2527,89 112,83
termix vanilkový 100g 945,00 94,00
těstoviny třívaječné 100g 1532,00 35,00
tlačenka selská 100g 1214,00 80,00
tuk pokrmový margarin 20%vody 100g 3107,00 100,00
tuk pokrmový ztužený 100%NI 100g 3622,00 0,00
tvaroh měkký netučný 100g 435,00 13,00
tvaroh měkký tučný 40% 100g 733,00 50,00
tvaroh tvrdý 100g 641,00 13,00
tvarohový koláč 100g 1533,31 83,52
uzená krkovička 100g 1654,00 91,50
uzený bůček 100g 2240,00 99,00
vaječná hmota sušená 100g 2477,00 780,00
vaječná hmota tekutá 100g 633,00 450,00
vánočka máslová 100g 1520,00 0,00
vejce slepičí - bílek 100g 205,00 0,00
vejce slepičí - žloutek 100g 1503,00 260,00
vejce slepičí skořápková 100g 593,00 450,00
věnečky vaječné 100g 1118,00 90,00
víno konzumní 100g 254,00 0,00
vitacit 100g 1577,85 0,00
vločky ovesné 100g 1619,00 0,00
základ pro maso na paprice 100g 2012,77 27,37
základ pro rajčatovou omáčku 100g 521,00 0,00
základ pro svíčkovou omáčku 100g 358,84 0,00
zavářka játrová syrová 100g 1130,00 100,00

 

Nízkokalorické diety

Většina nízkokalorických diet navrhuje jíst potraviny jejichž celková kalorická hodnota nepřesáhne 1000 až 1500 kalorií. Každopádně, množství kalorií závisí také na úrovni vaši váhy a celkové fyzické aktivity. V případě, že dochází k rychlejšímu úbytku váhy než čtyři kg za měsíc je nutno kalorický příjem zvýšit!

 

 

Troj-poměr základních živin

 

Ve výživě zdravého člověka s normální hmotností by měly podle oficiálních doporučení 55-60 energetických procent tvořit sacharidy, 25- 30 procent tuky a 10-20 procent bílkoviny. Zádrhel je ale v tom, jak si má člověk například 30 energetických procent tuku představit.

Není možno je totiž zaměnit za hmotnostní procenta, protože tuky mají dvakrát více energie v 1 gramu než sacharidy a bílkoviny. V tabulce 1 na konci článku je uvedeno srovnání 4 potravin a 2 pokrmů s uvedením percentuálního zastoupení základních živin.

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny jsou pro výživu člověka naprosto nutné a nenahraditelné. Bez nich by nebyla možná stavba a obnova tkání ani tvorba bílkovin s určitou funkcí v organismu (enzymy nebo bílkoviny krevní plasmy, nukleové kyseliny a další).V případě, kdy organismus nemá jinou možnost, využije bílkoviny i na pokrytí potřeb energie. Bílkoviny se musí rozštěpit v několika fázích až na nejmenší stavební prvky, kterými jsou aminokyseliny. Teprve potom jsou využitelné. Skladba a množství aminokyselin, které si tělo nedokáže samo vytvořit (esenciální aminokyseliny) jsou kritériem, podle něhož se posuzuje kvalita bílkovinných zdrojů. V dřívějších letech byla z tohoto důvodu nepřiměřeně vyzdvihována hodnota živočišných bílkovin, dnes již je situace trochu jinde. Rostlinné bílkoviny lze totiž mezi sebou kombinovat tak, že výsledkem je kompletní spektrum nepostradatelných aminokyselin. Optimální situace nastává tehdy, když člověk kombinuje ve stravě jak rostlinné, tak živočišné zdroje bílkovin.

Energetická hodnota 1 g bílkoviny je 17 kJ.

 

Kolik je moc bílkovin a kolik málo?

 

Nedostatek bílkovin v našich podmínkách člověku nehrozí. Výjimkou jsou lidé, kteří se stravují alternativně(viz kap. 12) a ti, kteří drží neodborně sestavené redukční diety. Problémy mohou vzniknout u dětí, zejména tehdy, když se věnují vrcholovému sportu. Bez rizika nejsou ani takzvané očistné půsty.

Minimální hranice denního příjmu bílkovin je 0,6 g na kilogram ideální tělesné hmotnosti.

Příklad: muž vysoký 180 cm by měl denně přijmout minimálně 48 g bílkovin (80x0,6). Je lhostejno, zda váží 70 nebo 120 kg, protože jeho ideální váha se pohybuje kolem 80 kg.

Optimální příjem je však vyšší a činí 1-1,5 g/kg. Výše uvedený muž by tedy měl mít zajištěn přívod bílkovin v rozmezí 80 - 120 g /den. Kojící žena může denně přijmout až 2 g bílkovin na kilogram hmotnosti. Ani přebytek bílkovin není zdravotně příznivý, organismus je zbytečně zatěžován dusíkatými metabolity, které musí přes ledviny a játra vyloučit. V některých případech stoupá riziko dnavého onemocnění. Lidé se často domnívají, že sní-li například steak o hmotnosti 200 g, přijali 200 g bílkovin. To je zásadní omyl! Množství bílkovin v potravinách najdete v tabulce 2.

 

Sójová bílkovina a cholesterol

Luštěniny jsou v rámci rostlinných potravin vynikající zdroje bílkovin. Uprostřed nich ještě přečnívá sója a zejména potraviny z ní vyrobené. Sójová bílkovina v množství 25 g/den snižuje hladinu cholesterolu u lidí, kteří ji mají zpočátku zvýšenou. Tomuto množství odpovídá například 50 g sójového masa nebo 0,75 l extraproteinového sójového mléka.

 

 

Celiakie a fenylketonurie

Jsou metabolická onemocnění, která souvisí s příjmem bílkovin. Celiakie je nesnášenlivost lepku (to je bílkovina některých obilovin). Pokud pacient nedodržuje bezlepkovou dietu, trpí průjmy a poruchami vstřebávání vitaminů a minerálních látek. Při bezlepkové dietě jsou vhodné potraviny z kukuřice, rýže, brambor, sóji, amarantu, pohanky a prosa. Alergizuje naopak pšenice, žito, ječmen a oves - jim je třeba se vyhýbat a dávat pozor i na možnost jejich skrytého výskytu například v uzeninách. Fenylketonurie je onemocnění, při kterém organismus neumí fenylalanin odbourávat. Důsledkem je poškození intelektu. Dnes se provádí vyšetření všech novorozenců, stačí pak jen ze stravy vyloučit zdroj fenylalaninu (varování se vyskytuje na obalech potravin nebo nápojů slazených aspartamem) a dítě může být zcela v pořádku.

 

Tabulka 1.

jogurt bílý s obsahem 3% tuku - 25 % energie tvoří bílkoviny, 45 % tuky, 30 % sacharidy
polotučný tvaroh - 65 % bílkoviny, 20 % tuky, 15 % sacharidy
párky průměrně - 20 % bílkoviny, 80 % tuky, 0 % sacharidy
kuřecí maso (s kůží) - 70 % bílkoviny, 30 % tuky, 0 % sacharidy
pizza se šunkou - 15 % bílkoviny, 45 % tuky, 40 % sacharidy
smažený vepřový řízek - 30 % bílkoviny, 50 % tuky, 20 % sacharidy

Tabulka 2.

Obsah bílkovin v potravinách. Hodnoty v prvním sloupci udávají, kolik je gramů bílkovin ve 100 g potraviny. Ve druhém sloupci je uvedeno množství tuku (g/100g). Čím méně tuku daná potravina obsahuje, tím je výhodnější.

Potravina bílkoviny (g/100g) tuky (g/100g)
1. skupina - potraviny s vysokým obsahem bílkovin a malým množstvím tuku
Sojové maso 45 2
Olomoucké tvarůžky 29,7 0,8
Tvaroh na strouhání 28,6 0,9
Čočka 26,9 1,2
Pšeničné klíčky 26,6 9,2
Krůtí prsa 24,1 1
Zvěřina průměr 24 1,5
Hrách 23,7 1,4
Fazole 23,5 1,6
Kuřecí prsa 23,3 0,9
Drůbeží játra 22,9 4,5
Tuňák 22,1 7,8
Telecí kýta 20,8 6
Hovězí svíčková 20 7,4
Tvaroh bez tuku 18,8 0,8
Amarant 18 8
Tvaroh polotučný 17,5 2,5
Tofu 15,5-16,5 2,5-3,5
Krevety 16,5 0,8
Filé z tresky 16,2 0,6
Vaječný bílek 11,1 0,2
Sýr cottage 13 5
Knackebrot 9 1,4
Hrášek 6,5 0,5
Bílý jogurt 4,2-5,9 3,5
Brokolice 4,4 0,9
2. skupina - potraviny s vysokým obsahem bílkovin i tuků
Sója (luštěnina) 43,8 23
Parmezán 35,6 25,8
Eidam 30% tuku v suš. 30,3 14
Ementál 28,2 28,4
Arašídy 26,9 44,2
Trvanlivý salám(typ Poličan) 26,9 47
Slunečnicová semínka 26,5 49
Big Mac 24,2 22,5
Uzená makrela 23,3 17,7
Jehněčí 20,9 22,6
Mandle 17,5 52,4

(Sekce bílkoviny zpracováno: MUDr. Václava Kunová)

 

Uhlohydráty

Minimální příjem uhlohydrátů je 100 gramů denně. Nedostatek uhlohydrátů způsobuje únavu. Na uhlohydráty jsou bohaté obilniny, chléb, rýže aj. Uhlohydráty slouží buňkám jako dodavatelé energie - ve formě cukrů pro okamžitou spotřebu a jako posila k shromažďování energie. Přitom je důležité, aby denní potrava byla bohatá na tzv. komplexní uhlohydráty. Ty dodávají nejen "prázdné" kalorie jako cukr nebo bílá mouka, ale i vitaminy, stopové prvky a balastní látky, které jsou důležité pro správné trávení. Nejlepším příkladem jsou celozrnné potraviny. Tři "hlavní složky stravy" - bílkoviny, tuky a uhlohydráty - jsou víceméně obsazeny v každém jídle. Při extrémně jednostranných odtučňovacích kúrách je vsak třeba dvakrát dávat pozor, aby nedošlo k vážným nedostatkům.

 

 

Vlákniny

Vlákniny jsou důležité pro správnou funkci střev. Vláknina je nestravitelná součást potravy. Existuje řada různých typů vláknin, jako celulóza, hemicelulóza, lignin, pektin a guar. Vláknina se nachází většinou v nezpracovaných potravinách, jako v celých obilných zrnech, luštěninách, ovoci a zelenině, především v jejich vnějších vrstvách. Vláknina může být přidána do zpracovaného jídla ve formě otrub, což je vnější povrch z obilí jako je pšenice nebo oves. Vláknina je obsažena ve vitaminu C.

 

 

Účinky vlákniny

 

  • upravuje konsistenci stolice
  • velmi účinná je při léčbě vnitřních hemorrhoidů
  • nenahraditelná je při prevenci a léčbě divertikulární nemoci střeva
  • účinná je v prevenci i léčbě zvýšeného cholesterolu a volných tuků v séru
  • důležitá je v prevenci rakoviny tlustého střeva
  • jako doplněk je používána v léčbě obesity a diabetu.
  • popisován je i příznivý efekt v léčbě a omezení tvorby žlučových kaménků

Kde najdeme vlákninu?

Ovoce, zelenina, celozrnné pečivo, luštěniny a obiloviny...

Upozornění!

Vláknina intenzivně přijímá vodu. Udržuje tak obsah střev dostatečně vláčný a co je důležitější, tak jak je nabobtnalá zjednodušuje svým objemem průchod střevem. Tím brání zácpě a upravuje vyprazdňování. To však platí pouze v případě, že je spolu s vlákninou konzumováno dostatečné množství tekutin - přibližně 3 litry denně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies