Princip sezónní diety
Sezónní dieta je vlastně velmi jednoduchá. Nevyžaduje po Vás nic jiného, než jíst podle principů, které byly lidem dány už kdysi dávno v prehistorii a tělo je na ně nastaveno. Tehdy totiž člověk jedl tuky hlavně když potřeboval získat energii na dlouhou dobu. Sacharidy sloužily k rychlému posílení například před lovem, dlouho cestou apod. a bílkoviny konzumovali lidé kvůli svalům a pevné kostře.
Na těchto zásadách se dodnes nic nezměnilo, proto by se měl Váš jídelníček skládat ze tří hlavních částí dle ročního období, ve kterém se právě nacházíme.
Hubnutí na jaře
Na jaře by Váš jídelníček měl obsahovat lehkou, nízkotučnou a nízkoenergetickou stravu.
Organismus vyčerpaný zimou s nedostatkem světla trpí úbytkem vitaminů a potřebuje vzpruhu.
Malý jarní hlad vyřeší jablka, grapefruity, sušené ovoce, dýňová semínka a k pití si s radostí dejte skořicový, malinový či zelený čaj.
Hubnutí v létě
V létě zařaďte do svého stravovacího programu zejména vysokosacharidové pokrmy, nešetřete ovocem a zeleninou.
Slunce a delší dny jsou pro tělo blahodárné. Nepotřebujete dlouhodobé zásoby energie.
Výbornou svačinou bude meloun, zralé sezónní ovoce,dopřejte si i zmrzlinu. Z čajů Vám v létě nejvíce prospějí heřmánkový, mátový, koriandrový či zázvorový.
Hubnutí v zimě
V zimě je hubnutí nejsložitější. Tělo si uchovává tukové zásoby a bojí se, aby o ně nepřišlo.
Metabolické pochody jsou pomalejší, organismus vyžaduje větší porce a dlouhodobě.
Vhodné jsou pokrmy s vyšším zastoupením bílkovin a tuků.
Honí-li Vás přes den mlsná, pak v klidu posvačte. Nejlepší jsou různé druhy ořechů, trochu sýra, mrkev, mango, banán či datle.
Potrpíte-li si na čaj, pak je nejlepší fenyklový, lékořicový nebo citrónový.
Diskuze