Hudba jako balzám pro vaši duši

Hudba “hraje” v našem životě zásadní roli. Dokonce ji dokážeme vnímat i na ni reagovat ještě dříve, než se narodíme. To, jaká hudba se nám líbí, o nás vypoví mnohé.

vinyl

Naše okolí tak může díky hudbě, kterou často posloucháme, zjistit, co máme rádi nebo prozradí i něco o našem vkusu. Ať je to tak či onak, kdyby neexistovala hudba, o hodně bychom přišli. Vždyť s hudbou je nám hned veseleji. Hudba dokáže nejen léčit a regenerovat, ale umí i vytvořit atmosféru, vyvolává v nás vzpomínky a zlepšuje nám náladu.

Muzikoterapie

Je jednou z moderních věd, ale její skutečná historie sahá hluboko do minulosti. Určité zmínky o léčbě pomocí hudby byste mohli nalézt i v bibli. Jinak jsou léčivé účinky hudby zmíněny i v období starověkého Řecka a starého Egypta.

Léčivé účinky hudby

Hudba pomáhá uklidnit pacienty před operací či stomatologickým zákrokem. Léčba hudbou se využívá i při zmírnění závislostí na drogách či alkoholu a dokonce může hudba pomoci i lidem, kteří trpí postraumatickým stavem. Poslouchání či tvorba hudby prospívá srdečnímu rytmu, krevnímu tlaku, činnosti plic, ale i motorice, tělní termoregulaci a metabolismu cukrů. Hudba dokáže aktivovat svalstvo, snížit svalové napětí nebo zmenšit bolest, strach či úzkost. Využívá se k léčbě depresí, stresu a nespavosti.

 

Hudba dokáže i povzbudit naši chuť k jídlu a také regulovat rychlost konzumace. Například pokud při jídle posloucháte klasické hudbě, budete jíst pomaleji a méně. Hudba má určitý vliv i na naši tělesnou teplotu. S veselou hudbou vám bude tepleji, kdežto odtažitá hudba ve vás vyvolá chlad. Barokní hudba zlepšuje paměť, respektive zlepšuje ukládání informací do paměti. Jestli se svým dětem rozhodnete pouštět klasickou hudbu v jejich raném věku, můžete tím zlepšit jejich duševní rozvoj. A věděli jste, že když budete poslouchat skladby od Mozarta, dojde ke krátkodobému zvýšení vašeho IQ? Mohli by to ocenit především studenti, kteří se tak naučí více látky za kratší čas. Mozart prospívá i lidem, kteří onemocněli Alzheimerovou chorobou či trpí epilepsií.

 

Avšak musíme vás varovat, že poslouchání hudby má i svá rizika. Špatně zvolenou hudbou se může deprese prohloubit. A dle vědeckých studií by drogově a alkoholově závislí lidé neměli poslouchat styl techno a reggae.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies