Hurikány - druhy, příčiny a síla

Každým rokem počínaje sezónou (tedy 1. červnem) se objevuje zejména v oblastech Atlantského oceánu řada ničivých bouří. Proč přicházejí, jakou mají intenzitu a co bude následovat v roce 2006?
Palma v silném větru

Hurikány

Počínaje 1. červnem se otevírá nová hurikánová sezóna, která končí 30. listopadu. Hurikánové bouře přicházejí a přestože dochází k masové evakuaci, devastují vše, co se ocitá v jejich blízkosti, ničí lidské životy. Jak to bude letos?

Hurikány a rok 2005

Rok 2005 byl rekordní v mnoha oblastech. Hurikány přicházejí do oblastí Atlantského oceánu, Karibiku, Floridy. Mají nejrůznější intenzity, liší se názvy, ale vždy jsou ničivé.. Hurikán Wilma byl nejsilnější hurikán všech dob, hurikán Vince zase první, který zasáhl Evropu. Spojené státy loni zasáhl zejména ničivý hurikán Katrina a ihned poté Rita, které zničily přístavní město New Orleans a zdevastovaly pobřeží Mississippi, Alabamy a Texasu.

Hurikány – co je příčinou?

  • O příčině vzniku hurikánů se stále debatuje, vědci stále upřesňují nové teorie.
  • Američtí experti přičítají hojnost hurikánů globálnímu oteplování. Globální oteplování je podle některých odborníků způsobené skleníkovým efektem.
  • Podle jiných je oteplovací skleníkový efekt však zatím neprokázanou teorií. Spory kolem příčin častého vzniku hurikánů jsou častou debatou na oficiálních konferencích.
  • Vědci přičítají skleníkový efekt plynům jako oxid uhličitý, který zachytává teplo sluneční energie a nepropouští ho zpět.

Hurikány a jejich síla - Saffirova - Simsonova škála 

  • Síla hurikánu se rozděluje podle Saffirovy-Simsonovy škály, která hurikány dělí podle rychlosti větru do pěti kategorií. Intenzita se měří podle vnitřního tlaku hurikánu.
  • První kategorie způsobuje nepatrné škody, zpravidla neničí domy.
  • třetí kategorie může způsobit vážné škody a oběti na životech.
  • Čtvrtá kategorie působí škody i v řádech miliard dolarů, zanechává velké oběti na životech. Do této kategorie patří i hurikán Charley (2004) a Katrina (2005), který zasáhl území USA. Vítr dosahuje rychlosti 210 až 249 kilometrů za hodinu.
  • Nejničivějšímu hurikánu nezůstane nic v cestě, zanechává nenahraditelné škody. Třetím vůbec nejsilnějším hurikánem v Atlantiku byl hurikán Rita (2005), který dosahoval ve středu nejvyšší intenzitu pátého stupně.

Hurikány a pomoc

  • Miliardové ztráty vyžadují pomoc a rychlou reakci všech lidí. Každý rok vidíme zpustošené krajiny, nevratně ztracené životy, lidské utrpení.. Lidé nemají často po dlouhou dobu k dispozici elektřinu, mají nedostatek potravin, vody. Nacházejí se v situaci, kdy bojují o přežití. V tomto okamžiku se objevuje solidarita ostatních.
  • Vědci z univerzity v Coloradu předpovídají, že Spojené státy zasáhne letos sedmnáct tropických bouří a devět hurikánů, loni to bylo sedmadvacet bouří a patnáct hurikánů. Žádný z očekávaných devíti hurikánů by tento rok neměl na pětimístné Saffir-Simpsonově stupnici překročit číslo tři.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies