Hydroterapie - účinek v praxi

Nejjednodušší léčebné postupy jsou často přehlíženy. Zamyslete se nad vodou. Tvoří dvě třetiny našeho těla a pokrývá čtyři pětiny zemského povrchu. Bez jídla jsme schopni vydržet celé týdny, bez vody jen pár dní. Jak může být voda užitečná při léčení?
List s kapkami vody

Jako první všechny napadne plavání nebo koupel jako metody prospěšné zdraví. Voda v různém skupenství však může být použita i při léčení zranění a nemocí. Každá buňka nebo orgán potřebuje vodu k odplavení jedovatých látek.

Hydroterapie - historie

První záznamy léčení vodou jsou již ze starého Řecka, kdy bůh lékařství Aesculap používal vodu jako léčebný prostředek ve svém chrámu. V 18. století znovu začali používat vodu angličtí a italští kněží k terapii. Slavný Vincent Priessnitz ojevil vodoléčbu, používanou dodnes na počátku 19. století.

Hydroterapie - účinek

Účinkem hydroterapie je princip akce a reakce. Zahřátá kůže vodou okamžitě přivádí krev k povrchu, studená voda odvede krev z povrchu a způsobí druhotný pocit tepla. Tato akce a reakce je základem hydroterapie.

Studená voda – posiluje a obnovuje energii, snižuje horečku, působí jako anestetikum, zmírňuje bolesti, vylučuje z těla toxiny.

Led – zmírňuje bolesti při popáleninách, zastavuje krvácení, pomáhá při otocích.
Teplá voda – má uvolňující účinky, vyvolává pocení, vylučuje toxické látky.
Pára – otevírá póry, vyvolává pocení.

Střídavé horké a studené koupele posilují krevní oběh.

Hydroterapie v praxi

Vodu lze užít v mnoha formách a způsobech. Vlhký obklad, pytlík s ledem, zábal, výplachy, klistýr, pití… Nejběžnější a nejoblíbenější formou jsou koupele. Ponoření celého těla nebo jeho částí. V závislosti na poruše, kterou trpíte, koupele mohou být studené, vlažné, horké, mohou trvat dlouho nebo krátce. Do koupele můžeme přidat léčivé soli, byliny, bahno, mořské řasy nebo mouku.

Pár tipů na koupele a jejich účinky:

Heřmánek - uklidňuje pokožku a otevírá póry, pomáhá při nespavosti a špatném trávení
Sůl z Mrtvého moře - posiluje tělo po zranění


Fenykl a kopřiva
- zbavují kůži nečistot

Muškátový oříšek
- k podpoře pocení

Ovesné vločky
- při chorobách kůže a svědění, vyrážkách, podráždění pokožky

Rozmarýn
- Stimuluje krevní oběh

Léčit se koupelemi je snadné a jednoduché, finančně nenáročné. Většinu zmiňovaných přísad koupíte běžně v lékárně nebo bylinkářství. Nakupujte je v malém množství, asi za rok ztratí svou působnost.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies