Hypochondrie - syndrom Barona Prášila

Hypochondrií trpěla řada významných osobností. Např. britská královna Viktorie si k sobě údajně volala osobního lékaře až šestkrát denně. Filmový producent snímku Letec dokonce ukládal vzorky své moči do zavařovacích sklenic pro případ pozdější analýzy.
Stará paní hlavou opřenou o ruce
Hypochondr je člověk, který je přesvědčen, že je vážně nemocný, přestože ve skutečnosti není. I když působí na své okolí někdy až komicky, jeho domnělá choroba a chorobný strach z ní působí negativně na jeho psychiku. Tím, že se hypochondři neustále pozorují, trpí doopravdy. Často studují odborné lékařské knihy a jsou posedlí lékařskou tématikou. I když jsou všechna lékařská vyšetření v pořádku, hypochondr je přesvědčen, že nějakou těžkou chorobou trpí.

Rizika hypochondrie

Vlivem soustředění pozornosti výhradně na své tělo a tělesné projevy dochází k porušení mezilidských vztahů. Rozhvory postiženého se točí pouze kolem jeho domnělé choroby. Pokud hypochondra jeho pocit nemoci naprosto ovládne, může vyvolat skutečnou duševní poruchu. Hypochondrie může být také prvním příznakem depresí či schizofrenie. Protože postižený může začít vnímat své okolí jako nepřátelské, neboť mu nevěří, může tato choroba skončit i sebevraždou.

Kdo je k hypochondrii náchylný

  • nejisté a psychicky labilní osobnosti
  • lidé těžce snášející stárnutí

Léčba hypochondrie

Hypochondrii je nutné léčit jen pokud obavy postiženého ze smyšlené nemoci naprosto ovládnou jeho život i psychiku. Na místě je pak návštěva psychologické poradny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies