I z jídla můžete mít kocovinu

Jaro je tu, a tudíž i grilovací sezóna. Nenechte letos nic náhodě a řádně promyslete přípravu. Od pečícího náčiní, přes proleželé masíčko doplněné svěží zeleninou, samozřejmě něco silnějšího na osvěžení… Ale nezapomeňte ani na poslední tečku, umírněnost, jenž vám usnadní zažívání. Jinak můžete zažít velice krušné chvilky, které dokonale přebijí i tu nejlepší grilovací párty.

Lidé grilují maso se zeleninou

 

Samozřejmě ideální zbraň proti žaludečním nevolnostem, pocitům překyselení a pálení žáhy je prevence. Všichni, koho někdy tyto nepříjemnosti potrápila (a že jich je – desetinu populace trápí pravidelně, 40 % se s ní aspoň jednou v životě osobně setkalo) to vědí:

Vyvarovat se tučných smažených a kořeněných jídel, hůře stravitelného pečiva jako čerstvý chléb nebo teplé bagetky, také určitých druhů zeleniny, například pikantní cibule a především alkoholu! No řekněte, jak vám tato dietka jde dohromady s grilovačkou? Je jasné, že jednou za čas si člověk může zahřešit.

Vhodně zvolený lék usnadní zažívání

Přejídání samozřejmě nesmí být pravidelné, a pokud víte, že vás určitá míra obžerství nemine, měli byste mít u sebe připravenu tabletku na posílení zažívání – pro jistotu. Úleva je prakticky okamžitá. Vhodně zvolený lék snižuje denní i noční tvorbu kyselých žaludeční šťávy a tím předchází poškození žaludeční sliznice. Takovým ideálním prostředkem je například volně prodejný lék Ranisan 75 mg nebo Loseprazol, který je určený právě ke zmírnění potíží při pálení žáhy, žaludeční nevolnosti nebo žaludečnímu překyselení. Jejich velkou výhodou je že zabírají a poskytují úlevu velice rychle – v řádu minut – a účinek přetrvává mnoho hodin.  Záleží samozřejmě na tom, jak silné a časté jsou vaše obtíže. Obvyklá doporučená dávka je jedna až dvě tablety jednou až dvakrát denně. Každopádně před užitím si pozorně přečtěte příbalový leták.

špízy na grilu

Pochutnávejte si, ale s rozumem

 

Abyste si párty dokonale užili bez „vedlejších účinků“, zkuste se držet několika pravidel. Díky nim a s trochou štěstí se vám zažívací potíže buď úplně vyhnou, nebo je aspoň snížíte na únosnou míru. Samozřejmě víme, že řadu z nich je v nadlidských silách, a zvlášť když čas párty pokročí, dodržet. Ale je dobré je mít aspoň teoreticky v paměti. Třeba se vám časem povede je překlopit i do praxe:

  • Nemíchejte pití. Pouze vodu můžete pít s čímkoli. Proto s ní nešetřete a zapijte s ní každou sklenku (ideálně každý lok alkoholu).
  • Omezte ostré a tučné omáčky. Víme, že na grilování je to takřka svatokrádež. Ale pro jednou to zkuste jako šéfkuchaři. Grilujte steaky a nejlépe jen tak bez marinády, pouze solené a lehce kořeněné. Pokud je maso kvalitní, pochutnáte si. Radíme vyzkoušet. Pokud nezachutná, k osvědčeným flákotám naloženým týden v ostré mastné marinádě se můžete vrátit ještě ten večer.
  • Lehké kuře chutná všem. Víte, co má společného hovězí a kuřecí? Vyskytují se na každé párty. Vy se možná stydíte za to, že stále nabízíte hostům nudná prsa s jednoduchou zálivkou, zatímco ostatní se pyšní ryze přírodními hovězími žebírky. Jen počkejte a brzy uvidíte, jaký je mezi vámi rozdíl. Po vašem kuřecím se jen zapráší. Zato z každého hovězího zbude určitě pár tuhých kousků, po kterých neštěkne ani pes. Navíc kuřecí maso je mnohem stravitelnější a i s marinádou pořád méně tučné, tudíž vás po něm nebude tolik pálit žáha…
  • Nechce se vám trávit hodiny přípravou? Tak experimentujte se zeleninou. Je lehká, zdravá, snadno stravitelná, a pokud je správně připravená, pochutnají si na ní i milovníci masa – třeba jako na příloze. Nemusíte grilovat jen tuctovou cuketu či lilek. Vyzkoušejte třeba pečené banány nebo slaďoučkou karotku.

Ať už se vám podaří držet našimi radami či se je rozhodnete hodit za hlavu, určitě budete chtít mít na první grilovačku tohoto roku jen dobré vzpomínky.  Proto se na ni pořádně připravte. Na rozdíl od kocoviny, na kterou si častí flamendři doma zavařují polévky a předem chystají řízky, toho na překonání žaludečních nevolností způsobených velkým množstvím špatně stravitelného jídla a pití, mnoho nepotřebujete – pouze tabletku první pomoci nebo také poslední záchrany. Ranisan 75 případně Loseprazol se vejdou do každé kabelky i kapsy a poskytne vám službu k nezaplacení. Pamatujte, že lepší je být po jarní oslavě dobrého jídla a pití příjemně překvapen z jejího hladkého průběhu než nemile zaskočen ohněm v žaludku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies