V létě je nejcitlivějším orgánem srdce a tenké střevo, na ně bychom se měli zaměřit. Přetíženému srdci svědčí nejlépe pohyb a potraviny, které mají hořkou chuť. Bohužel hořká chuť se v našem jídelníčku neobjevuje tak často, jak by měla.
Ale díky létu se zvyšuje naše touha po hořké chuti. Ta je totiž typická pro zelené saláty, rukolu, řeřichu, ale najdeme ji i v opečených oříšcích, v semínkách či v olivovém oleji. Tenké střevo má na starosti více věcí, než jen vstřebávání živin. Jeho další funkcí je starání se o termoregulaci a kvalitu krve.
Které potraviny nás tedy nabijí?
Ideálním pokrmem na léto jsou lehké zeleninové polévky. Dodají vašemu tělu nejen dostatek živin, ale i tekutin. Živiny v polévce jsou navíc velmi dobře stravitelné. Můžete si polévku obohatit obilovinami či luštěninami - třeba kukuřicí nebo čočkou. Vařená zelenina by v létě měla tvořit základ stravy. Maso a vajíčka raději omezte, měli byste se snažit snížit příjem bílkovin. Když už zatoužíte po pořádném fláku masa, raději jej připravte na ohni.
Jídlo, které nás ochladí
Čerstvého ovoce není nikdy dost. Ovocné či zeleninové saláty můžete zakápnout jablečným octem či citronovou šťávou. Jogurt a tofu jsou také skvělými ochlazujícími potravinami. Mezi další ochlazující potraviny patří ředkvičky, rajčata, papriky, dýně, cuketa, špenát, celer, kedlubny, ledový salát a jiné. Z ovoce si dopřejte šťavnaté meruňky, broskve, maliny, jahody, rybíz, ale i angrešt, avokádo, citróny, ananas a samozřejmě hodně oblíbený meloun.
Samozřejmě, že se neobejdete bez osvěžujícího nápoje. Vyhýbejte se ale sladkým limonádám. Sice vám dodají spoustu energie, ale jsou spíš sladkým dezertem než pitím. Dostáváte už tak do sebe obrovské množství cukru z jídla a teď k tomu přidáte i další dávku ve formě přeslazených nápojů.
Určitě byste měli omezit množství soli. Také byste měli používat méně tuku a to nejen v létě. Ani s kořením to moc nepřehánějte. Některé mají navíc i hřejivý efekt, takže místo ochlazení očekávejte pravý opak. Proto se takovým potravinám vyhýbejte nebo alespoň omezte jeho množství. Patří tam mletý zázvor, chilli, hořčice, skořice, kurkuma, bobkový list a další.
Diskuze