Impotence - nejčastější sexuální porucha

Impotence je nedostatečná tuhost mužského pohlavního orgánu a patří k nejčastějším sexuálním poruchám. Nejedná se o nic neobvyklého, jelikož se s tímto selháním, nejméně jednou v životě, setká většina mužů.

Mužská tvář

Impotence – příčiny

Příčina impotence je nejednotná, roli v tomto případě hraje více faktorů.

 

Nejčastější příčinou jsou psychogenní faktory. V počátcích pohlavního života muže jde spíše o nejistotu nebo se po náhodném selhání vytvoří strach z neúspěchu. Erekci tak potlačuje neurotický mechanismus, který vzniká z úzkosti a duševního či fyzického vyčerpání. Velmi častou příčinou impotence jsou pak narušené partnerské vztahy.

Ve stáří je nejčastější příčinou impotence změna v cévním řečišti penisu a také pokles mužských hormonů (androgenů). Vzácné však nejsou ani poruchy impotence, které jsou způsobené toxickým působením alkoholu, toxických látek nebo některých léků (hypotenziva, psychofarmaka, antiandrogeny apod.). 

 

 

Další závažnou příčinou impotence může být poranění míchy a pánve. Při těchto úrazech dochází k porušení nervů řídících složitý proces erekce.

 

 

Podstatným důvodem vzniku impotence může být i psychické trauma z dětství. Muži, kteří se stali v dětství obětí sexuálního zneužívání, mají vyšší pravděpodobnost, že jako dospělí budou impotencí trpět. Riziko se také může zvýšit v souvislosti se ztrátou zaměstnání nebo snížení příjmu.

 

Impotence – příznaky

Jedním z typických příznaků impotence je změna kvality erekce, která se týká buď ztopoření nebo schopnosti udržet erekci. Jestliže je zhoršená i schopnost erekci udržet ráno po probuzení, jde s největší pravděpodobností o poruchu prokrvení.

 

Psychická impotence vzniká náhle a často souvisí s nějakou nedávnou životní situaci. Muž může být schopen erekce v určité situaci, ale v jiné situaci opakovaně selhává.

 

 

V souvislosti s impotencí je někdy zmiňována tzv. Peyronieova nemoc. Ta je podmíněna nahromaděním jizevnaté vazivové tkáně v těle penisu. Důvodem je zánět, jehož příčina je neznáma nebo poranění údu. Jizevnatá přestavba penisu vede k jeho deformaci a ztížení erekce i pohlavního styku.

 

Impotence – první pomoc

Jestliže se u mužů vyskytnou poruchy erekce, většina v počátcích přizpůsobí jen svůj sexuální život. Lékaři doporučují upřednostňování orálního sexu apod.

 

Pokud jste však přesvědčeni, že bez kvalitní erekce je sexuální styk nehodnotný, nezbývá vám nic jiného než použít některé z erotických pomůcek nebo navštívit sexuologa. Vhodnou pomůcko je například vakuová pumpa, která odčerpává vzduch z okolí penisu, do kterého se tak nasaje krev. Úniku krve z penisu zpět do těla se zabrání nasazením gumového škrtícího kroužku.

 

Impotence – návštěva lékaře

Samotná impotence vás přímo na životě neohrožuje. Může být však způsobena jiným život ohrožujícím onemocněním. Cukrovka, vysoký krevní tlak či ateroskleróza jsou příčinami impotence, ale i nejčastějšími příčinami úmrtnosti v České republice. A právě impotence může být prvním varujícím signálem těchto nemocí.

 

Jestliže navštívíte lékaře z důvodu impotence, informujte ho o všech svých minulých či nynějších zdravotních potížích a všech lécích, které užíváte.

 

Impotence – vyšetření

Základní vyšetření zahrnuje prohlédnutí pohlavních orgánů a vyšetření konečníku

Dále se provádí odběr krve, u kterého lékař zjistí hladinu mužského pohlavního hormonu (testosteronu) a prolaktinu. Toto vyšetření odhalí případnou poruchu žláz s vnitřní erekcí, kam patří i štítná žláza.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies