Infarkt myokardu - riziko i pro ženy

Infarkt myokardu je nemoc postihující činnost srdečního svalu. Toto onemocnění přichází s varujicími statickými údaji - příčinou úmrtí je až 55 % žen a 43 % mužů. Infarkt není tedy jen varováním pro muže.
Žena držící ruku na své tváři

Infarkt (myokardu) – riziko i pro ženy

Nemoci srdce a cév bývají podle průzkumů veřejného mínění a některých lékařů považovány za čistě mužskou záležitost. Není tomu ale tak.

Infarkt – o co se jedná

K infarktu dochází, když se jedna z věnčitých (koronárních) tepen ucpe. Srdeční infarkt je tedy poškození srdečního svalu, ke kterému dochází v důsledku nedostatečného zásobení kyslíkem i živinami. Krev s kyslíkem a živinami se k části svalu nedostává, protože přívodní céva je zúžená, nebo zcela uzavřena. Hlavním důvodem k zúžení nebo uzávěru je poškození cév aterosklerózou.

Infarkt – ateroskleróza a příčiny nemoci

  • Ateroskleróza, „tvrdnutí cév“, je dlouhodobý proces, který může začít již v dětství nebo v mladé dospělosti.
  • Podílí se na něm několik rizikových faktorů. Jedním z nich je přítomnost škodlivých tuků v krvi, nízká hladina HDL (hodného) cholesterolu, zvýšený krevní tlak, kouření a další genetické předpoklady a zlozvyky.
  • Rizikovým faktorem je rovněž obezita a tzv. stařecká cukrovka.
  • Nárůst hmotnosti se děje často kvůli nedostatku pohybu, k nemoci přispívá tedy celkový nezdravý životní styl.
  • Bylo rovněž zjištěno, že ženy, které mají sklon k zlostnosti a hádavosti, mají 2x častěji infarkt myokardu či mozkovou mrtvici a jsou častěji hospitalizovány pro bolest na hrudi než klidnější ženy.

Infarkt a příznaky

Většinou zničehonic ucítíte silnou bolest na hrudi. Jestliže se to stane ve spánku, bolest vás probudí. Bolest je urputná, vnímáte ji jako tíhu na prsou. Bolest se neztišuje v žádné poloze a způsobuje nadměrné pocení. Bolest se mnohdy šíří do krku, do čelisti, do ramen a pokračuje až k zápěstí. Někdy proniká i do zad. Někdy tyto prvotní příznaky bývají ženami podceňovány - myslí si, že za to mohou klimakterické potíže, psychická labilita…

Infarkt a ženy

Srdečně-cévní a cévní onemocnění jsou nejčastější příčinou úmrtí, a to i u žen. Do jisté míry je pravda, že do přechodu ženy chrání před infarktem a mrtvicí estrogeny, ale po menopauze se výskyt onemocnění u obou pohlaví vyrovnává. U žen navíc bývá průběh kardiovaskulárního onemocnění nepříznivější než u mužů.

Infarkt - jak se bránit

  • Hýbejte se – nejlepší jsou aerobní sporty (v rychlém tempu) jako je např. aerobik, tanec, jízda na kole.
  • Omezte živočišné tuky (bůček, uzeniny), nepoužívejte přepalovaný tuk.
  • Pozor na sladká jídla, i sladké ovoce. Ovocné šťávy jsou často plné cukrů a konzervačních látek.
  • Podstatnou část jídelníčku by měly tvořit proteiny – bílé drůbeží maso, netučné ryby..
  • Jezte syrovou zeleninu – obsahuje vlákninu, která brání zpětnému vstřebávání cholesterolu.
  • Omezte stresové faktory a odpočívejte.

Infarkt a varování těla

  • Nepodceňujte nejasné bolesti (zejména na hrudníku), brnění končetin, potíže s dechem, bušení srdce, pocení a jiné neobvyklé potíže a pocity (závrať, neostré vidění, nezvyklé bolesti hlavy..).
  • V těchto případech si vyžádejte vyšetření (EKG, sonografie srdce, zátěžový test, rozbor krve…, případně neurologické vyšetření).
  • Pokud se pozná onemocnění či hrozba včas, lze mnoho zabránit.
  • Pokud už dojde k silné bolesti na hrudi volejte záchrannou službu a poté si vezměte aspirin (patří mezi protisrážlivé léky).
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies