Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Jablečník obecný

Jablečník obecný (Marrubium bulhare) je velmi hojně rozšířenou léčivou bylinkou, jejíž sušená nať se používá při léčbě mnoha chorob a nemocí. Latinský název dostal jablečník od slavného botanika Linného.

List léčivé byliny zvané jablečník obecný

Jablečník obecný - Marrubium bulhare

Jablečník patří mezi nejstarší léčivé rostliny. Říká se, že slavný Linné odvodil název jablečníku od města Maria-Urb v bývalém Latiu u jezera Fucinus, kde se v hojné míře vyskytoval.

Lidové názvy jablečníku

Jablečníku obecnému se také říká býčí krev, dunda, jablečník bílý, jablečník vonný, jablounek, jablouneklas, samaritánka, šedivá zelina, šedivka, vonný klas, vonoklas.

Sběr a sušení

Nať jablečníku obecného sbíráme od června do září, nejlépe v odpoledních hodinách. Nať sušíme na slunci nebo při umělé teplotě do 40°C.

Účinné látky

Jablečník obecný obsahuje hořčiny, z nichž nejdůležitější je marrubiin, asi 7 % tříslovin, silice, saponiny, pryskyřice, sliz, tanin, cholin, lipidy a další látky.

Použití

Jablečník působí příznivě na dýchací cesty , při srdečních neurózách, podporuje trávení, má mírně projímavé účinky, při chorobách žlučníku. Zevně se používá ve formě obkladů nebo koupelí na špatně se hojící či hnisající rány (má protizánětlivé účinky).

 

Čaj z jablečníku obecného

2 čajové lžíce sušené nati jablečníku obecného zalijeme 250 mililitry vroucí vody. Necháme 10 minut vyluhovat a poté pijeme 2x až 3x denně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.