Jabloň a jablko - ovoce z ráje

Jabloně jsou v České republice nejrozšířenějším druhem ovoce a to jak po stránce pěstitelské, tak i podle zastoupení v celkové produkci ovoce. Plody jabloní mají několik podob, ale také účinků na náš organismus.

Strom plný jablek

Původ jabloní

Jabloně s největší pravděpodobností vznikly v oblasti Kavkazu a Iránu. Odtud se již na počátku historické doby rozšířily do Malé Asie, přes Řecko a Itálii do ostatních částí Evropy.

 

V Čechách se jabloně nejprve pěstovaly v klášterních zahradách a teprve za vlády Karla IV. se rozšířily více.

 

Jabloň a odrůdy

Odrůdy jabloní dělíme podle období dozrávání plodů na podzimní, zimní a letní. Podle účelu použití plodů a jakosti rozeznáváme odrůdy průmyslové a stolní. Nejvíce se pěstují odrůdy zimní. 

Jablečná sklizeň

Jablka se sbírají dříve než dozrají, ale nesmějí se utrhnout příliš brzy. O chuti jablka rozhoduje doba dozrání mimo strom. Jakmile začnou jablka dozrávat, přichází sklizeň.

Jabloně nás

V České republice se jabloním nejlépe daří v Českém středohoří, na svazcích Polabí, v podhůří Jizerských hor, Krkonoš, Krušných hor a Orlických hor, na úpatí Jeseníků, na Moravě na svazcích podél Hornomoravského úvalu a na Českomoravské vrchovině.

Jablko a účinky na organismus

Jablka působí velmi blahodárně na lidský organismus a to především ve střevech. Podle jednoho výzkumu jsou jablka výbornou prevencí proti rakovině střev.

 

I když neobsahují velké množství vitamínů, jsou bohaté na ovocné kyseliny a cukry. Z minerálních látek pak obsahují především draslík, hořčík, vápník, železo, fosfor, síru a mangan. Při průjmu je dobré konzumovat strouhaná jablka, zatímco při zácpě kyselá. Konzumace jablek je také doporučována při dně, skleróze, chudokrevnosti, revmatismu, bolestech hlavy, závratích i při vysoké hladině cholesterolu.

 

 

Také jablečný ocet je lidskému organismu prospěšný, pomáhá snižovat nadváhu, spalovat tuky a potlačovat pocity hladu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies