Jak bojovat proti zarůstání nehtů

Zarostlý nehet, případně více nehtů, není zrovna příjemným problémem. Jak zarůstání nehtů předejít? Jaká je účinná pomoc?

Krásné nehty na nohou a rukou s květy tulipánů

Proč nehty zarůstají?

Nejčastěji trpí zarůstáním nehtů lidé, kteří vyvíjí neustálý tlak na nehtové lůžko (běžci, fotbalisti, atd.). Další možnou příčinou zarůstání nehtů je nevhodně zvolená (příliš těsná) obuv nebo nevhodně prováděná pedikúra (zastřihávaní boční strany nehtů, nehet následně zarůstá do tkáně, dráždí ji a ta reaguje zbytněním). Problém se zarůstáním nehtů na nohách může být i dědičný.

Jak předejít zarůstání nehtů

Nejúčinnější prevencí je výběr pohodlné obuvi, omezení námahy nehtového lůžka a také správný postup pedikúry (zastřihávání nehtů do rovna, nejlépe kleštičkami – takzvanými „cvikačkami“). Dbejte také na to, aby zastřižený nehet nebyl příliš krátký, zde by také mohlo hrozit riziko zarůstání.

Mám zarostlý nehet – co teď?

Problém zarostlého nehtu lze vyřešit hned několika způsoby. Jako první se nabízí použití speciálních mastiček, které jsou schopny zarostlý nehet léčit, případně tomuto problému předejít. Vhodnou mastičku vám poradí lékárník.

Zarostlý nehet můžete také ztenčit. Je potřeba každé ráno a večer nehet několikrát lehce spilovat pilníkem, směrem od lůžka k vrcholu. Boční strany zarostlého nehtu se tak uvolní a nehet se přestane zařezávat do bočních stran.

Další možností je odstřihnutí zarostlého nehtu, které lze provést po změkčení okolní kůže a nehtu nejlépe v teplé koupeli. Nehet následně opatrně odstřihněte a ránu ošetřete desinfekcí.

Pokud je problém se zarůstáním nehtů velký a bolestivý, lze přistoupit na takzvané „strhávání“ nehtů. To ovšem doporučujeme pouze v případě, že zákrok bude provádět odborník. Ten postižený nehet pacientovi naprudko strhne a nebo vyřízne postiženou část, aby umožnil uvolnění hnisu, který se pod nehtem usazuje. Při podstoupení tohoto zákroku ovšem pamatujte na to, že jej budete muset podstupovat pravidelně (po půl až jednom roce).

Plastika nehtového lůžka

Plastika nehtového lůžka je jediným možným chirurgickým řešením. Tato plastika se provádí v lokálním umrtvení, nehtové lůžko se zúží a nově rostoucí nehet již roste správně.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies