Jak dostat z těla přebytečnou vodu?

Udržujete se ve formě pravidelným cvičením a dokonce jste i změnily svůj jídelníček, ale pořád nemůžete zhubnout? Tak kde je problém? Viníkem může být voda, kterou vaše tělo zadržuje. Poradíme vám, jak se jí zbavíte.

žena pije vodu

Zadržování vody může být jednou z mnoha příčin, proč se vám nedaří zhubnout. S tímto nepříjemným problémem se musíme čas od času poprat všichni. Pro některé z nás je to ale chronický problém, kterého se neumí zbavit. Proč se v těle zadržuje voda?

Podle čeho poznáte, že zadržujete vodu?

Necítíte se ve svém těle dobře. Jste příliš odulá, nateklá a nafouklá. Nějak takhle se cítí většina žen těsně před menstruací, což je sice nepříjemné, ale úplně normální. Avšak pokud tento pocit i nadále přetrvává a k tomu máte výrazné potíže s hubnutím, může být na vině právě ono zadržování vody v těle.

 

Kvůli zadržování vody v těle pak můžete trpět nevolností, pociťujete ztrátu energie a může se vám vytvořit či zhoršit i pomerančová kůže neboli celulitida. Příčin může být hned několik. Může to být nadváhou, poruchou lymfatického systému, vysokým příjmem sodíku, nadměrnou konzumací alkoholu či kávy nebo je to zaměstnáním, kde příliš dlouho stojíte. Tím ale jejich výčet rozhodně nekončí.

Co vám pomůže?

  • Měly byste více pít. Vaše ledviny totiž fungují tak, že když zadržují vodu, způsobují dehydrataci. Takže když zvýšíte příjem vody, ledviny se budou muset té přebytečné vody zbavit - odplaví ji a tím zabrání jejímu ukládání v těle.
  • Jezte hlavně potraviny, které mají močopudné vlastnosti. Tyto potraviny se označují jako přírodní diuretika a patří tu pórek, cibule, řepa, celer, mrkev, chřest, petržel, meloun, hlávkový salát, okurky, rajčata a další.
  • Zkuste bylinkové přípravky, které obsahují jednotlivé složky namíchané v optimálním poměru. Např. přípavky Kneipp® na odvodnění pomáhají kromě odvodnění také podporovat normální funkci ledvin.
  • I některé vitamíny a minerální látky mohou zabránit zadržování vody v těle. Jde o vitamín B6, který je v červeném mase, tuňáku, hnědé rýži nebo banánech. Také byste si měli hlídat přísun hořčíku. Ten obsahují mandle, ořechy, banány a fíky. Mangan je také důležitý a najdete ho v hrášku, celozrnných obilninách, luštěninách i v oříšcích.
  • Zamyslely jste se už nad tím, kolik vlastně použijete soli? V ní se nachází sodík a jeho nadbytek právě způsobuje “bobtnání” buněk. Omezte proto chipsy a jiné slané dobroty, konzervy, polotovary a podobně.
  • Omezit byste měli i cukry, takže zkuste ovládnout vaši chuť na sladké.
  • A na otoky funguje především pohyb. Ideálně byste měly cvičit tak 40 minut denně. Většinou postačí svižná chůze, ale minimálně 3x týdně byste si měly dát opravdu “do těla”.
  • Vyřaďte ze svého život stres, který zbytečně přetěžuje organismus.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies