Jak mluví lidé po celém světě?

Na celém světě existuje mnoho jazyků, které však zanikají takovým tempem, že je docela pravděpodobné, že za pár desítek jich přežije pouze zlomek. Jak vlastně lidé po celém světě mluví?
Barevné komunikační ikony

Lidé a jazyky

Lidé si během celé historie vytvořili tisíce jazyků, které byly používány mnohem více než dnes. Na světě existuje něco okolo sedmi tisíc živých jazyků, ale většinou jazyků mluví pouze malý zlomek obyvatelstva.

Svět a zmírající jazyky

Z celých sedmi tisíc živých jazyků mluví devadesáti procenty pouze necelých sto tisíc lidí na světě. Necelých padesát jazyků ovládá pouze jeden rodilý mluvčí na celém světě. A více než 350 jazyků ovládá méně než padesát mluvčích z celého světa.

Kde jazyky přežívají?

S jazyky je to podobné jako s některými ohroženými druhy zvířat. Nemají se jak množit, a to je také důvod, proč postupně zanikají. Malá skupinka lidí, která ovládá nějaký jazyk, nemá možnost jej rozšiřovat dále a také k tomu nemají důvody.

 

Nejvíce se uchovávají jazyky v nejrůznějších kmenech, které současná doba považuje za „zaostalé“. Lidé v takových nemají příležitost učit se jiný jazyk, který by jim stejně byl k ničemu. Jazyk se zde traduje a celý kmen by musel zahynout, aby zahynula také jejich mluva.

Které jazyky hrají prim?

Svět ovládá pár jazyků, u kterých existuje velká pravděpodobnost, že si je osvojí všichni lidé, kteří jsou ve styku s civilizací. Nejrozšířenějším jazykem je mandarínská čínština, druhým v pořadí je angličtina a na třetím místě španělština.

Další zajímavosti ze světa

10 rad, jak udržet pořádek v ledničce

Nejzáhadnější místa naší planety

Je člověk opravdu originál?

Rancho - čaj, který vás udrží v bdělosti a soustředění

Test: řídíte se rozumem nebo citem?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies