Jak na záděry?

Záděry jsou nepříjemné a bolestivé a mohou se snadno zanítit a přejít v infekci. Víme, jak si s nimi poradíte i jak jim předcházet.

Prsty na rukou

Jak vznikají záděry

Drobné výčnělky v okolí nehtu jsou v podstatě odumřelé části kůže. V těchto místech je ochranná vrstva tuku malá, proto se kůže snadno vysušuje a tvoří se záděry.

Záděry trápí zejména ženy, které velmi často pracují s papírem – například úřednice nebo pošťačky. Papír totiž saje tuk z kůže. Na záděry si ale zaděláte i okusováním nehtů nebo neustálým namáčením rukou – i voda kůži vysušuje! Suché místo se pak snadno odloupne a bolí.

První pomoc na záděry

Jakmile se vám vytvoří záděra, ponořte na chvíli ruku do teplé vody s kapkou oleje a čistými nůžkami pak natrženou část kůže odstřihněte. Při odstřihávání tvrdé, suché záděry si můžete přivést ještě větší zranění a právě koupel pokožku změkčí. Ranku poté vydesinfikujte a natřete krémem. Nikdy záděru nestrhávejte prsty nebo zuby!

Prevence? Krémujte se

Vodě ani papíru se nevyhnete, přesto lze vzniku záděrek zabránit – pravidelným promašťováním kůže okolo nehtů. Máte-li extrémně suché ruce, místo obyčejného krému používejte slunečnicový nebo olivový olej.

Důležité je také zatlačovat pravidelně kůžičku pod nehet – jinak bude přerůstat, napínat se a praskat. Zatlačujte ji nejlépe po koupeli, kdy bude hezky změkčená, a to speciální špachtličkou, kterou zakoupíte v každé drogerii. Kůžičku nikdy nestříhejte!

Při prací v hlíně nebo s chemií používejte rukavice a ruce poté náležitě ošetřete – krémem i manikúrou.

Když nastanou komplikace

Pokud je ranka hodně bolestivá, potřete ji na noc změkčujícím krémem, zalepte náplastí a převažte obvazem. V případě, že se do rány dostane infekce (rána je zarudlá, oteklá a hnisá), ošetřete ji desinfekcí a svěřte se do rukou lékaře.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies