Jak napsat motivační dopis

Ztratili jste práci a hledáte si novou? Rozesíláte pravidelně životopisy? Nezapomeňte na motivační (průvodní dopis), který o Vás mnohé napoví a také udělá dobrý první dojem.

Smějící se žena v pozadí s osobami

Hledáte novou práci? Životopis o Vás mnohé napoví!

Pokud hledáte novou práci, je důležité mít dobře zpracovaný životopis. Ten o Vás prozradí nejen základní informace, ale také Vaše znalosti a dosavadní pracovní zkušenosti, které případnému zaměstnavateli usnadní rozhodování. V současné době se preferuje takzvaný strukturovaný životopis (zkratka CV), tzn. informace zde píšeme pouze v bodech. Nezapomeňte na pečlivou úpravu textu a samozřejmě také přiložit svou fotografii.

Více o psaní životopisu se dočtete v následujícím článku>

Motivační, průvodní dopis

Průvodní (motivační) dopis Vás odliší od ostatních kandidátů, kteří o vybranou pozici žádají. Může se stát Vaši konkurenční výhodou, proto jej pečlivě zpracujte. Většinou se píše v češtině, pokud žádáte o práci, kde je důležitá znalost cizích jazyků, je vhodné průvodní dopis zpracovat také v požadovaném jazyce. Průvodní dopis zašlete emailem společně se strukturovaným životopisem.

Co by měl průvodní dopis obsahovat?

  • Oslovení
  • O jakou pracovní pozici máte zájem a kde jste se o ní dozvěděli.
  • Stručně popište své znalosti a dosavadní praxi.
  • V průvodním dopise personalistovi také sdělte, proč by si měl vybrat právě Vás, abyste se zúčastnil/a výběrového řízení.
  • Zdvořile požádejte o osobní setkání a uveďte kontakt na sebe.

Vzor průvodního dopisu


Název a adresa firmy, kde žádáte o místo

 

Žádost o místo .........



Vážená paní/Vážený pane,

reaguji na Váš inzerát zveřejněný na internetových stránkách ............ Jedná se o pozici ........, o kterou bych se tímto rád/a ucházel/a.

Vystudoval/a jsem ............ (nejvyšší dosažené vzdělání) a pracovní zkušenosti jsem získal/a  ....................... (dosavadní zaměstnání, pracovní zařazení) mezi mé přednosti patří vysoké pracovní nasazení a pečlivost věnovaná svěřeným úkolům.

Kontaktujte mne prosím kdykoli na níže uvedeném telefonním čísle nebo emailové adrese.

Těším se na případné setkání.

 

Vaše jméno a příjmení + kontaktní údaje

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies