Jak překonat strach z vody

Češi patří mezi plavecký národ – málokterý dospělý Čech plavat neumí. Přesto se najdou jedinci, kteří mají z vody panický strach. Jak jej překonat a jak nejlépe s plaváním začít?

Žena v bazénu držící se jeho okraje

Hydrofobie

Hydrofobie je odborný název pro panický strach z vody. Ten se často promítá i do běžného života postiženého, který se snaží většímu množství vody vyhýbat. Domácí koupel, přehrada či jezero, to všechno může být zdrojem paniky. Hydrofobici k této psychické poruše obvykle dospějí po špatné zkušenosti související s vodou – například pokud byli svědky utonutí někoho blízkého nebo pokud se sami topili. Hydrofobii je nutno léčit u odborníka na psychologii.

Strach z vody – nepřítel plavání

Nejen hydrofobici, ale i běžní lidé včetně plavců mají strach z vody. Ten jim nedovoluje plně se uvolnit a využít nadnášecí schopnosti vody a jejich plavecký styl je tak nedokonalý a v jistém smyslu dokonce rizikový. V případě nečekané události je totiž může pohltit nejen strach, ale i voda samotná.

Jak překonat strach z vody?

Strach z vody nepřekonáte, dokud si budete myslet, že je nebezpečná. To, co je při plavání skutečně nebezpečné, je váš strach. Dokud se neuvolníte, voda vás nebude nadnášet, ale pohlcovat. První, co se tedy musíte naučit, je uvolnit se. Sledujte, jak na vás voda působí, jak reaguje na vaše tělo a pohyby. Klidně dýchejte. Zpočátku je dobré chodit do bazénu s někým, koho znáte a kdo vám může být oporou. Hrejte si, cákejte se. Brzy pochopíte, že voda je zdroj zábavy. Zkuste se položit na záda. Jakmile to dokážete, přichází na řadu to nejtěžší - potápění. Potopte se jen krátce, s otevřenýma očima a dobu strávenou pod vodou lehce prodlužujte. Až se zbavíte i tohoto strachu, máte vyhráno.

 

Strach z nedokonalého plavání

Další příčinou strachu z plavání je stud z toho, že moc dobře plavat neumíte. Bojíte se, že se vám ostatní budou smát a děsíte se představy, jak na vás všichni zírají jako na zcela neschopného. Zde je třeba důvěřovat si. Věřte, že to dokážete a představujte si, jak lehce a elegantně proplouváte bazénem.

Kurzy plavání pro neplavce

Dnes existuje spousta kurzů pro dospělé neplavce. Výhodou je individuální přístup instruktora, možnost soukromé výuky a postupné zdokonalování plaveckého stylu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies