Jak přežít finanční krizi?

Ať už na nás dopadá finanční krize globální nebo „jen“ soukromá, problém je stále týž: Jak vyjít s omezenými příjmy?

Muž visící na kravatě

Může se týkat i vás…

Do finanční krize se může dostat každý z nás. Může být způsobena jak subjektivními, tak objektivními příčinami. K těm prvním se řadí například nerozumné zadlužování a život „nad poměry“, k těm druhým pak nečekaná výpověď z práce, nemoc, úraz apod.

Evidence výdajů

Prvním krokem k tomu, abychom z finanční krize vůbec vyvázli, je udělat si pořádek v účetnictví. Tzn. zjistit, jaké jsou naše příjmy a výdaje, nejlépe měsíčně. To obnáší pečlivě si zapisovat veškeré položky, za které utrácíme, včetně takových „maličkostí“, jako je třeba každodenní káva v bistru nebo sáček bonbónů pro dítě.

Pomoci vám mohou speciální programy, které jsou ke stažení na internetu a jsou přímo určeny k evidenci příjmů a výdajů v domácnosti. Např. program s názvem Domácí Hospodářství 8.2 umožňuje evidovat finanční transakce, které mohou v domácnosti nastat a dokáže také zpracovat podrobné nebo zkrácené výpisy, graficky znázornit finanční stav v jednotlivých kategoriích příjmů a výdajů v jednotlivých měsících roku, sledovat spotřebu automobilu a převést ji do statistiky apod.

S půjčkami opatrně

Ve finanční tísni bychom měli zapomenout na půjčky, které jen roztočí spirálu dluhů a dalšího půjčování. Je třeba si uvědomit, že „díky“ úrokům v konečném výsledku zaplatíme víc, než kdybychom platili najednou. Je-li půjčka skutečně nezbytná, pak se v každém případě pojistěme na neschopnost splácet. Je třeba si předem spočítat, kolik budeme měsíčně splácet a porovnat to se svými příjmy. Vyvarujeme se půjček u lichvářů s astronomickými úroky a nevýhodných půjček na krytí těch předchozích.

Další příjem

Ideální, i když ne vždy snadné, je najít si přivýdělek ve formě brigády nebo vedlejšího pracovního poměru. Je-li finanční krize akutní, lze zkusit prodej věcí, které už nepoužíváme nebo nepotřebujeme. K tomuto účelu se hodí prodej na internetu, kde lze nabídnout i drobnější předměty, např. šperky, sportovní vybavení, oblečení, boty apod. Máme-li to štěstí, že bydlíme v prostorném objektu, můžeme zvážit pronajímání pokojů, garáže, skladu apod. Samozřejmostí je za pomoci právníka dobře sestavená smlouva. Ujistěte se, že dostáváte podporu, na kterou máte nárok, např. sociální dávky.

Nakupovat s rozvahou

Při nákupu pečlivě srovnáváme cenu (opět se osvědčuje internet, kde mnohé zboží pořídíme levněji než v kamenných obchodech, a to i pokud započítáme poštovné za dodání). Bydlíme-li v pohraničí, je možné, že v sousedním státě jsou ceny určitého zboží příznivější.

Skryté rezervy

Další možné výdaje lze ušetřit omezením zlozvyků nebo prostě tím, že se nebudeme tak rozmazlovat – krabička cigaret denně, oblíbený časopis, kupovaná svačina nebo denní konzumace několika piv se za měsíc docela prodraží. Omezíme také nákup dražších věcí a zkusíme najít rezervy i ve spotřebě elektřiny a vody.

Pravidelné spoření

I když je náš domácí rozpočet hodně napjatý, doporučuje se i přesto snažit se ušetřit alespoň minimální částku měsíčně, která se bude hodit pro nepředvídané výdaje. Ukládáme-li si peníze do banky, je vhodné zajímat se o spořicí účet. Nevyděláme na tom závratné částky, ale i pár procent se bude hodit a navíc máme peníze kdykoli k dispozici, nejsou vázány jako termínovaný vklad. Bance jednoduše zadáme, aby přebytky z běžného účtu automaticky převáděla na ten spořicí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies