Jak přežít mateřskou a přitom se nezbláznit?

Některé matky si mateřství užívají, jiné z něj mají obavy. A jak jste na tom vy? Víte, jak si mateřskou co nejvíce zpříjemnit? Zapojte i partnera, uvidíte, že vám společná péče prospěje.

Smějící se žena držící miminko

Vyzrajte na zrádné šestinedělí

Možná jste se právě vrátili z porodnice domů, první společné dny s miminkem máte tedy úspěšně za sebou. Ačkoli jste v porodnici dostali „školení a průpravu mateřstvím", může vás stihnout strach, který zpravidla plyne z hormonální nerovnováhy. Ta je pro šestinedělí typická, proto hoďte starosti za hlavu a věnujte se pouze svému čerstvě narozenému dítěti. Stres a nervové vypětí má vliv nejen na vás samotné, ale i na miminko a na tvorbu mateřského mléka.

Bezesné noci

Každá matka prožívá s novorozencem bezesné noci. Dítě se budí, má hlad, potřebuje přebalit nebo prostě pláče. Pakliže nepatříte k matkám, které nechávají děti „vyplakat", zřejmě s nimi chodíte po pokoji s vidinou brzkého uspání nebo ho položíte k sobě do postele. Přes den pak můžete být ospalé, nevrlé, což se odrazí na vaší náladě a chuti cokoli dělat. Pokuste se alespoň jednou či dvakrát za den lehnout s dítětem a nemyslete na nevyžehlené prádlo nebo neumyté nádobí. Odpočinek potřebujete, zvláště v prvních měsících života vašeho dítěte, kdy s ním trávíte prakticky 24 hodin denně.

Požádejte o pomoc babičky i partnera

Babičky, pokud nepracují, jistě rády miminko dopoledne povozí alespoň dvakrát v týdnu. Nakrmte potomka, oblékněte a vyšlete s prarodiči na hodinovou procházku. Mezitím můžete odpočívat nebo vyžehlit prádlo, na které stále nedokážete přestat myslet. Samozřejmá pomoc by denně měla přijít od vašeho partnera, který má k dítěti stejné povinnosti, jako vy. Ačkoli chodí do práce, určitě nezapomene provozovat své koníčky, proto ho zaměstnejte. Stejně, jako babičky, může vzít dítě na krátkou procházku, může pomoci s večeří, s věšením vypraného prádla nebo s koupáním miminka. Pokud se partner zdráhá nebo se bojí, že miminku při koupání ublíží, při prvním koupání mu asistujte, další už bravurně zvládne sám.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies