Jak se ubránit před nachlazením?

Sychravé podzimní počasí si s naším zdravím umí ošklivě pohrát. Mnohdy se ani nenadějeme a kvůli neustálé změně počasí a chození z tepla do zimy, se můžeme nachladit jedna dvě. Někdy nepomůže ani to, když o své zdraví dbáte a dodržujete zásady prevence. Stačí, když se nachladí někdo u vás v práci či doma, a už se tomu nemusíte ubránit.

Jak se ubránit před nachlazením?

 

  • Pravidelné mytí rukou je základ

 

Patří to mezi základní pravidla osobní hygieny. Vždyť vám to bylo určitě vtloukáno do hlavy již v předškolním věku. Každý je s tímto pravidlem jistě dobře obeznámen, přesto byste se možná divili, kolik lidí na tento základní hygienický návyk zapomíná.

 

Mytí rukou je tím nejlepším způsobem, jak se chránit před bakteriemi a viry. Myjte si je vždy před jídlem, po použití toalety, po cestě v hromadných dopravních prostředcích, ale také ihned po jakémkoli znečištění. Měli byste si mít ruce mýdlem a v teplé vodě ideálně po dobu 15-20 vteřin.

 

  • Udržujte čistotu i kolem sebe

 

Kromě svých rukou musíte udržovat i prostor kolem vás v dokonalé čistotě. Nejzrádnější zařízení jsou ta, jenž používáte denně. Do této skupiny patří mobil, počítač, pracovní plocha a podobně.

 

Zkuste udržovat čisté to, čeho se dotýkáte, a v případě, že čistotu nemůžete nijak ovlivnit (například držadla v autobuse), buď na ně nesahejte nebo si pak co nejdříve umyjte ruce. Jestli chcete, můžete si s sebou nosit nějaký dezinfekční gel, který můžete použít v případě, že si ruce nebudete moci umýt mýdlem a vodou.

 

  • Jezte a žijte zdravěji

 

Svou imunitu neoslabujte kouřením, pitím většího množství alkoholu a nedodržením zásad zdravého stravování. Vašemu organismu škodí i nedostatek pohybu. Nejvíce vám prospějí procházky na čerstvém vzduchu, protože v uzavřených prostorách se zvyšuje koncentrace bacilů a riziko nákazy pak nebezpečně roste.

 

A díky vyvážené stravě zajístíte tělu neustálý přísun nepostradatelných vitamínů. Své zdraví můžete posílit i dalšími vitamínovými doplňky, ale raději než na prášky se spoléhejte na kvalitní potraviny. Zbytečně budete svému tělu podsouvat chemii, která většinou napáchá více škody než užitku.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies