Jak se zbavit potravinových molů?

Potravinový mol neboli zavíječ moučný je otravný, vytrvalý a velmi odolný škůdce. Pokud si najde nějakou cestičku k vašemu domovu, pamatujte, že vyhubení může trvat i několik měsíců.

Jak se zbavit potravinových molů?

 

Jestli si myslíte, že vám se to stát nemůže, neboť dodržujete důkladnou a pravidelnou prevenci v kontrole potravin, nenechte se zmýlit. Může se to stát i vám. Stačí si jen z obchodu přinést domů nějaký balíček s larvami molů a hned budete mít o zábavu postaráno.

 

Likvidace není snadná

 

Potravinoví moli se k vám mohou dostat spolu s nákupem, ale můžete je vpustit i oknem. V některých případech za to mohou sousedi, od kterých se k vám tito škůdci mohou dostat - ať už stoupačkami či šachtou. Jestli jste se právě přestěhovali, mohli jste je objevit i v novém bytě. Škoda, kterou tito odolní škůdci mohou napáchat, pak může giganticky růst.

 

Všechny nakažené potraviny by se totiž měly vyhodit, i když by konzumace nakažených potravin neměla způsobit žádné větší zdravotní potíže. V drtivé většině případů napadení potravinovými moli se neobejdete bez chemických přípravků. Tento boj bude vyžadovat nejen obrovskou dávku trpělivosti, ale především musíte obětovat spoustu času a v úklidu být naprosto důslední.

 

A jak poznáte, že jste byli touto havětí napadeni? Jestli vám po bytě poletuje větší množství malých motýlků a v některých potravinách (mouka, ořechy a další) objevíte drobné pavučinky a bílé chomáče spolu s larvami, které do potravin kálejí, pak jste odhalili svého nepřítele. Nyní je třeba začít jednat, neboť čím rychleji na daný problém přijdete, tím se ho snadněji zbavíte.

 

Co na ně spolehlivě zabírá?

 

Především dodržujte důkladnou prevenci. Potraviny pravidelně kontrolujte, okamžitě likvidujte napadené potraviny, pravidelně čistěte skříňky i úložné prostory pomocí chemických prostředků. Co ale dělat, když už vám tito malí a ohavní tvorové vyhlásili válku? Prvně na ně zaútočte nemilosrdnými přípravky v podobě papírových lepících proužků, jež jsou napadené feromony, které je nalákají a tím zabráníte dalšímu množení. Účinné jsou i spreje, ty však mají krátkou působnost. 

 

Pak můžete vyzkoušet různé bylinky, které potravinovým molům příliš nevoní - jako třeba mařinka vonná, levandule, černý bez, jalovec, pelyněk, chmel, hřebíček, citrusová kůra, rozmarýn a jiné. Můžete vyzkoušet i recepty našich babiček. Dle jednoho z nich musíte do mističky nalít jablečný ocet, jenž hmyz naláká a následně se v něm moli utopí. Nebo smíchejte čpavek (7 lžic) s vodou a tímto roztokem myjte vnitřek skříní a spíží. Raději si ale na to vezměte gumové rukavice.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies