Jak si užít Vánoce

Všichni známe naše vánoční tradice a zvyky, ale čas od času není na škodu trochu si je připomenout, protože v dnešní uspěchané době mnoho rodin na klasické zvyky zapomíná. Na druhou stranu, někdy není na škodu vnést i do Vánoc něco nového, co potěší. Co si užít Vánoce na vánočním trhu?

Vánoční baňka na stromečku

Čím dál víc peněz

Dříve byly Vánoce oblíbeným, ale skromným svátkem. Obchody nebyly přeplněné zbožím a lidé ani neměli nijakou zvláštní potřebu obdarovávat se drahými dárky. Dnes to funguje trochu jinak. Čím víc peněz se utratí za Vánoce, tím jsou všichni spokojenější. Proč to děláme? Zkuste to jinak. Co si udělat Vánoce, kdy se budeme obdarovávat pouze vlastnoručně vyrobenými dárky. Možná už to letos nestihnete, ale pro příště to můžete zvážit. Zvlášť dárky od dětí vás zahřejí u srdce. Vy můžete plést šály, svetry, vyrobit nejrůznější dárky z fotografií, vyšívané obrázky, vyřezávané hračky nebo udělat něco dobrého k jídlu.

Pozvěte si hosty

Znáte jednu z nejkrutějších vánočních pověr? U stolu by měl sedět sudý počet lidí, ten kdo je přespočet by se podlé této pověry nemusel dočkat příštích Vánoc. Kdysi tedy bývalo ve zvyku, že rodina pozvala k večeři kolemjdoucího člověka, čímž počet lidí u stolu doplnila. Co se k této tradici vrátit, pozvěte ke svému stolu ty, kteří jsou nuceni trávit Vánoce sami. Uděláte dobrý skutek, který zahřeje u srdce vás i vašeho hosta.

Čas vás tlačí?

Jste plně pracovně vytíženi? Nevěšte hlavu, dnes existují firmy, u kterých si můžete Vánoce doslova objednat. Vybraná firma vám doveze domů vánoční stromeček, který vám i nazdobí. Dárky vyberete u počítače a za pár dní je máte doma i zabalené do vánočního papíru. Co s večeří? Není problém, jsou tady přeci cateringové firmy, které všechno udělají za vás. Nebude chybět nic, ani vánočka a cukroví. Nemusíte se starat skoro o nic. Možná y nebylo špatné aspoň jednou si to vyzkoušet, ale na druhou stranu ten shon přece k vánocům patří, ne?

Už jen zábava

Zapomeňte na televizi, oprašte společně vánoční zvyky. Zábava bude zaručena. Zazpívejte si koledy, seznamte se navzájem s vánočními zvyky. Lijte olovo, rozkrajujte jablíčka, klepejte na kurník (pokud ho ovšem máte), házejte střevícem, pouštějte lodičky se svíčkami, nebo zajděte pustit své přání po řece.

Jak to mají jinde?

Věděli jste, že na Havaji si lidé pořizují na Vánoce domů akvárium s ostencem běloskvrnným? V havajštině se tahle ryba nazývá humu-humu-nuku-nuku-a-pua-a. Pěkný název co říkáte?

V Mexiku se dárky a sladkosti dávají do hliněného džbánu, který je ozdobený peřím a visí ze stropu. Děti do něj tlučou dřevěnými hůlkami tak dlouho, dokud nespadne na zem a nevysype se.

Jak to vypadá v Řecku? Tady se ještě před několika desetiletími vůbec nezdobily vánoční stromky, za to měli krásně nazdobené lodě. Na Vánoce se tady také žehná domům svěcenou vodou proti zlým skřítkům.

Děti ze Švýcarska čekají na tajemného velkého panáka plného dárků – Monsieura Chalandé. Obvykle na děti čeká za dveřmi dětského pokoje a je plný dárků.

Pokud už teď hledáte nějakou vánoční inspiraci navštivte krásné internetové stránky vanoce-silvestr.cz.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies