Mazance patří mezi nejstarší druhy obřadního pečiva. Tradičně se na Bílou sobotu pečou v každé rodině už od 15. století. Tehdy se ještě do těsta nepřidával cukr, protože jej lidé neznali, používali místo něj sladkou smetanu a tvaroh, tu správnou chuť pak dodal šafrán nebo hřebíček. Jestli jste si poradili s vánočkou, bude pro vás výroba mazance hračkou. Vždyť jde o klasické kynuté těsto.
Mazancové ingredience
1 kostka droždí, 200 ml 12 % smetany, 250 g polohrubé mouky, 90 g třtinového cukru, 250 g hladké mouky, 1 vejce, 2 žloutky, 100 g másla, kůra z 1 citronu, 1 vanilkový cukr, sůl
Pokud budete chtít mazanec barevný, připravte ještě:
100 g nastrouhané mrkve, 2 lžíce hladké mouky, 50 g rozinek, 100 ml rumu
60 g mletého máku, 40 ml mléka, 2 lžíce třtinového cukru a 1 lžičku skořice
50 g nasekaných mandlí a ořechů
Jdeme na to
Nejdříve vymíchejte kvásek z vlažné smetany, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžic polohrubé mouky, droždí a nechte jej na teplém místě vzejít. Než kvásek vzejde, dejte do velké mísy obě mouky, přidejte vejce, žloutky, rozpuštěné máslo, zbytek cukru, citronovou kůru a špetku soli. Je třeba vypracovat hladké těsto, které nelepí.
Na pomoučeném válu rozdělte těsto na tři díly, do kterých vpracujte ingredience dle barvy. Do prvního dílu tedy mák, do druhého mrkev a do třetího mandle a ořechy.
Z těst vytvořte bochánky, které uložte do tepla a nechejte kynout ještě 40 minut. Až těsto vykyne, z každého bochánku vytvořte asi 70 centimetů dlouhé válečky, které spleťte do copu.
Cop přeneste na plech vyložený pečícím papírem, tady ho vytvarujte do pěkného věnce. Spoj pro jistotu zajistěte špejlí. Zatáhnutí vnitřku věnce předejdete vložením menší keramické misky doprostřed věnce. Misku obalte pečícím papírem. Teď překryjte váš výtvor utěrkou a nechejte ještě 15 minut kynout. Před vložením mazance do vyhřáté trouby je třeba jej potřít našlehaným vajíčkem a posypat nasekanými mandlemi.
Mazanec pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut. Občas se do trouby koukněte a v případě, že mazanec má shora zlatavou barvu, překryjte jej alobalem.
Přejeme dobrou chuť a krásné Velikonoce!
Diskuze