Jak urychlit hojení ran

Ať už se jedná o nechtěný úraz nebo plánovanou operaci, každý větší zásah do těla negativně ovlivňuje naše zdraví. Chcete být zase brzy fit? Víme, kteří urychlovači hojení ran jsou nejspolehlivější.

Krev na prstech

Je třeba brát na vědomí, že každý větší zásah do těla znamená pro organismus šok. Proto musíme okamžitě podpořit imunitní systém. Naštěstí existuje spousta látek, která hojení ran urychluje.

Urychlovači hojení ran

Flavonoidy

Flavonoidy jsou látky obsažené v rostlinách. Regenerují a zpevňují cévy a pohlcují volné radikály, čímž urychlují hojení ran. Obsaženy jsou v mnoha druzích ovoce a zeleniny, ale také v červeném víně. Jedním z flavonoidů, podávaných běžně i v nemocnicích k léčbě pooperačních a poúrazových stavů a akutních zánětů, je rutin. Jeho přírodním zdrojem jsou borůvky. Účinný je také citrín – najdete jej v citrusových plodech jako je citrón, pomeranč nebo třeba grep. Velké množství flavonoidů najdete i v bylinkách – např. v ostropestřci mariánském nebo v černém jeřábu.

Chlorofyl

Chlorofyl je obsažen ve všech zelených částech rostlin – jeho hlavním zdrojem je pro člověka zelená zelenina. Chlorofyl zvyšuje schopnost těla produkovat hemoglobin – barvivo uskutečňující přenos kyslíku. Tímto způsobem napomáhá hojení ran i popálenin, snižuje bolest postiženého místa, omezuje vznik otoků.

Antioxidanty

Kromě flavonoidů je výrazným antioxidantem také betakaroten a vitamín C. Oba tyto vitamíny je vhodné ve zvýšené míře užívat zejména před plánovanou operací. Betakaroten i vitamín C mají výrazný vliv na rychlost hojení a zároveň omezují vznik jizev.

Bylinky

Imunitní systém můžete posílit i bylinnými čaji. Velmi posilující je například Echinacea, řebříček nebo kořen lopuchu.

Hojící pomocníci pro povrchové rány a jizvy

K ošetření povrchových řezných ran a odřenin je perfektní hojivý roztok z měsíčku – nesmí ale obsahovat alkohol! Působí desinfekčně i protizánětlivě. Ricinový olej zase urychluje hojení jizev.

 

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies