Jak vyčistit kuchyň bez chemie? Zkuste ocet.

Kuchyň, ve které každý den připravujeme i konzumujeme jídlo, by měla být dokonale čistá. Přesto nás občas potrápí zanesená mikrovlnná trouba, rychlovarná konvice je zanesená vodním kamenem nebo nám z ledničky vychází nepříjemný zápach. Poradíte si s tím i bez čistících prostředků plných chemie, jenž většinou jen slibují, že odstraní špínu a bakterie. Jak ušetřit peníze a zároveň mít dokonale uklizeno?

kuchyň

 

Rychlovarná konvice

 

Konvici může ohrozit i usazený vodní kámen. Kromě toho platíte více za energii, neboť s vodním kamenem se voda ohřívá pomaleji. Co vám s tím pomůže? Obyčejný ocet. Nalijte do konvice 1 dl octa, přilijte vodu a vyvařte. Ideálně nechte vodu s octem v konvici přes noc, aby se usazeniny snadněji uvolnily a rozpustily. Ráno vodu ještě promíchejte, odstraníte tím vodní kámen také ze stěn i z výtokového ústí konvice. Pak už jen stačí několikrát vypláchnout horkou vodou. Místo octa můžete použít i potravinářskou kyselinu citronovou - 6 lžiček.

 

Myčka

 

Jestliže myčku nebudete pravidelně čistit, snadno se vám tam rozmnoží nejen bakterie, ale i houby, kvasinky a plísně. I kvůli zbytkům jídla pak může myčka nepříjemně zapáchat. Nejprve hadříkem či papírovou utěrkou očistěte všechnu viditelnou špínu na dně myčky. Do šálku nalijte ocet a dejte ho do horního šuplíku myčky. Prázdnou myčku pouze s octem v šálku zapněte na nejvyšší teplotu a spusťte cyklus.

 

Odsavač par a lednice

 

Ocet pomáhá odstranit i špínu a mastnotu, která se usazuje na digestoři. Naneste malé množství octa na hadr, přetřete a nechte působit. Pak odsavač par přetřete vlhkým hadrem a pak už jen stačí důkladně vyleštit. Digestoř se bude opět krásně lesknout jako nový. Vnitřek lednice stačí pouze vymýt silným koncentrátem vody a octa. Odstraníte bakterie, plísně i zápach.

 

Další tipy

 

  • Na připálený hrnec vám pomůže soda na praní. Dejte ji do hrnce, přidejte vodu a nechte minimálně 1 den působit.
  • Aby vaše lednice krásně voněla, pomůže vám rozkrojené jablko, díky kterému se nepříjemné pachy neutralizují.
  • Tři sáčky prášku do pečiva vám pomohou vyčistit odpad dřezu. Po vsypání do odpadu ho stačí zalít horkou vodou, do které přilijete trochu octa.
  • Co spolehlivě funguje na připáleniny z pekáče? Opět nalijte vodu a ocet a nechte působit minimálně 20 minut ve vyhřáté troubě.
  • Ploténky sporáku, ať už máte elektrický či plynový, lehce vyčistíte pomocí zmačkaného alobalu.
  • Objevila se vám na noži rez? Jak se jí zbavíte? Potřete nůž rozkrojenou čerstvou cibulí.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies