Jak zacházet s novorozencem – 1.díl

Po dlouhých devíti měsících jste se dočkaly a na svět přišel nový přírůstek do rodiny. Víte, jak správně zacházet s novorozencem? I když novorozenec působí velmi křehkým dojmem, nemusíte se jej bát dotknout. Poradíme Vám, jak novorozence zdvihnout, obléknout a také jak s ním komunikovat.

Žena líbající své dítě na tvář

Zvedání novorozence

Při zvedání novorozence máte na výběr hned několik možností. Můžete mu podsunout jednu ruku pod krk a hlavu a druhou položit pod zadeček. Poté novorozence opatrně zdvihejte směrem k sobě, chytněte jej pod pažemi a prsty podpírejte hlavičku zezadu.

V novorozeneckém věku se všeobecně doporučuje poloha „chování v klubíčku". Tato podoba napodobuje polohu dítěte před porodem.

Při přenášení novorozence z místa na místo jej držte buď v ohybu jedné paže a volnou paží podpírejte záda a zadeček, nebo si jej opřete o hrudník tak, aby měl hlavičku na vašem rameni. Volnou rukou novorozenci přidržujte záda a hlavu.

Podepření hlavičky novorozence je velmi důležité. V ranném věku není schopen udržet svou hlavičku, jejím přidržením dáváte novorozenci pocit bezpečí a také jistoty.

Na novorozence pravidelně mluvte

Novorozenci jsou citliví na různé světelné i zvukové podněty, proto je vhodné jednat opatrně. Když budete k novorozenci přistupovat, je vhodné jít pomalu a potichu. Než se jej dotknete, oznamte mu svou přítomnost klidným hlasem a nebo s ním navažte oční kontakt - předejdete tak tzv. úlekovému neboli Morovu reflexu (novorozenec následkem leknutí trhne celým svým tělíčkem).

Oblékání novorozence

Během oblékání na novorozence neustále klidným hlasem mluvte. Položte jej na přebalovaní pult s ručníkem a začněte s oblékáním. Zpočátku vybírejte oblečení, které se snadno obléká i svléká. Při oblékání se snažte dotýkat hlavičky co nejméně. Při oblékání svrchní části oděvu neprotahujte ruku novorozence rukávem - sáhněte zespodu do rukávu, uchopte dítě za ruku a poté přetáhněte rukáv přes ruku. Důležité je, abyste nikdy nenechaly novorozence při oblékání samotného!

V příštím díle si povíme, jak novorozence krmit, nechat odříhnout a také jak jej vykoupat.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies