Jak zacházet s novorozencem – 2.díl

V dnešním díle našeho seriálu Jak zacházet s novorozencem si povíme více o tom, jak novorozence přikrmovat a nechat jej odříhnout.

Krmení miminka lžičkou

Krmíme novorozence

Pro novorozence je nejvhodnější mateřské mléko, které novorozenému dítěti poskytuje potřebné živiny, vitamíny i další látky nutné pro správný vývoj, navíc jej chrání před infekcemi a snižuje riziko alergie Proto je vhodné kojit jej, co nejdéle. Dítě krmené z láhve můžete začít přikrmovat ve 4. měsíci, u dítěte kojeného mateřským mlékem se začíněte s přikrmováním minimálně o měsíc později.

Prvními příkrmy by měly být zeleninové kašičky (z vařené brokolice, cukety, kedluben, okurky nebo špenátu) a šťávy. Dobře stravitelná je čerstvá mrkvová šťáva,  rozmixované brambory a červená řepa a mixované nesolené polévky (bez koření, nejlépe ze zeleniny, která nenadýmá).

Pravidla přikrmování novorozenců

  • Na počátku přikrmování nezáleží na množství, které dítě sní. Je důležité, aby si dítě zvyklo na lžičku a naučilo se z ní přijímat potravu.
  • Podávání příkrmu by nemělo být zdlouhavé, dítě pak začíná být rozmrzelé.
  • Dítě krmte pouze umělohmotnou lžičkou, aby nedošlo k poškození dásní. Misku i lžičku před použitím opláchněte převařenou vodou.
  • Kojencům nikdy nepodávejte ryby, vejce, kravské mléko, mléčné výrobky, majonézu, zmrzlinu, luštěniny, tučné maso, uzeniny, houby, sladkosti, ořechy, potraviny obsahující kofein, výrazně kyselé ovoce, rajčata, celer a papriky.
  • K příkrmům vybírejte pouze čerstvé ovoce či zeleninu. Plody nesmí být otlučené ani nahnilé, brambory nesmí být naklíčené. Nejvhodnější jsou bio produkty.
  • Den vždy zakončete kojením, ne příkrmem.
  • Do 7. měsíce věku dítěti nepodávejte stravu obsahující lepek.
  • Nikdy nemíchejte zeleninu s ovocem.
  • Maso přidávejte do příkrmů až od jednoho roku dítěte.
  • Zjistíte-li u dítěte alergické projevy na některý druh potravin, okamžitě je vylučte z jídelníčku a oznamte je svému pediatrovi.

Odříhnutí po krmení

Kojené i uměle živené děti si potřebují odříhnout a zbavit se tak vzduchu, který spolykaly při krmení. Pokud si dítě neodříhne zhruba během půl minuty, nenuťte jej, pravděpodobně to nepotřebuje.

Polohy vhodné pro odříhnutí dítěte

Novorozence opřete o svůj hrudník, důležité je, aby měl hlavičku ve výši ramene. Podepřete ji prsty a masírujte dítěti záda. Novorozence můžete také naklonit dopředu na klíně přes koleno a hlavičku podepřít pod bradou. Důležité je, aby dítě na spodní ruce nesedělo, jeho páteř by byla neúměrně zatížena.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies