Jak zkrotit vzteklé dítě?

Záchvaty zuřivosti, které obvykle začínají pláčem a nesnesitelným vřískotem, zažil u svého potomka téměř každý rodič. Jsou to chvíle, kdy byste nejraději byli kdekoliv jinde, než zrovna vedle toho malého „řvouna“? Víte, jak se s těmito záchvaty zuřivosti vypořádat? Kdy je vhodné dítě raději ignorovat a kdy mu věnovat pozornost?

Malý chlapeček s otevřenou pusou

Proč se dítě vzteká?

Dítě se mění každým dnem nejen fyzicky, ale také psychicky. Při přechodu z batolícího věku si začíná uvědomovat samo sebe, své potřeby a začíná více vnímat lidi ve svém okolí. Začíná tedy prosazovat svou individualitu a testuje, jak může dosáhnout toho, čeho chce - ať už se jedná o zájem rodičů a nebo o nějaký předmět, který se mu líbí.

První záchvat vzteku obvykle přichází zcela nečekaně a překvapí nejen rodiče, ale také samo dítě. To je obvykle vyděšené, pláče a vlastně ani neví, co se zrovna stalo. Je to způsobeno tím, že jeho nervová soustava není ještě vyzrálá a není schopná zvládnout nával takových emocí. V některých případech mohou být záchvaty emocí tak silné, že se dítě zapomene nadechnout a začne modrat nebo ztrácet vědomí. Tomuto stavu se říká Afektivní respirační záchvat.

Zkouška pro rodiče

Toto období je pro rodiče psychicky velmi náročné, protože se musí vypořádat nejen s řvoucím potomkem... Zároveň je to také začátek neustálého hledání způsobů, jak svého potomka uklidnit, nejlépe v co nejkratším čase. A to bývá v mnoha případech velmi složité! Navíc decibely, které dítě při záchvatu vydává nejsou lidskému sluchu dvakrát příjemné (zejména pokud zdroj těchto „zvuků" máte hned vedle sebe) a navíc dokáží upoutat pozornost širokého okolí. A pozornost okolí rodičům takového „řvouna" na psychice rozhodně nepřidá.

Jak zvládnout záchvaty u dítěte?

Univerzální návod na to, jak zvládnout záchvaty u dětí bohužel neexistuje. Každé dítě i každý jeho záchvat je individuální a je potřeba na něj reagovat rozdílně. V některých případech pomůže, pokud dítě vezmete na ruce a uklidníte jej, v některých případech zase tento úkon dítě povzbudí ještě k většímu kraválu. I když byste v některých případech svého potomka raději „přetrhli", zkuste se vyvarovat fyzickým trestům. Při záchvatech vzteku nejsou tyto tresty moc účinné. Vyvarujte se také automatickému ignorování jeho záchvatů - může dojít k opomenutí nějaké bolesti nebo začínající nemoci, případně v dítěti vyvolat pocit nedostatku pozornosti, což může vést ke komplexům v budoucnu.

I když neexistuje univerzální návod, jak dítě zklidnit, pomoci mohou následující rady:

  • Dítě by nemělo svým záchvatem vzteku ničeho dosáhnout.
  • Zabraňte dítěti, aby zranilo sebe, někoho jiného a nebo něco rozbilo.
  • Nesnažte se během záchvatu dítěti něco vysvětlovat a nebo jej kárat.
  • Pomoci může také odvedení pozornosti na jinou věc, než kvůli které se vzteká.
  • Některé děti neustále vyžadují pozornost okolí, které se snaží docílit právě záchvatem.  V takovém případě je dítě vhodné ignorovat a dělat, že Vás to nezajímá.
  • Někdy pomůže, pokud dítě odvedeme do jiné místnosti (případně kouta), kde ho necháme „vyvztekat".
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Vybrané video

Bezbolestná léčba zubního kazu
Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Lifestylový magazín Mineralfit.cz zabaví celou rodinu. Dočtete se zde spoustu informací o zdraví, kráse, stylu, zdravém jídelníčku, zajímavostech ze světa, práci, bylinkách či vztazích mezi rodiči a dětmi.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies